Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies Jornada sobre el tràfic d’éssers humans per tractar els reptes d’aquesta realitat social

Jornada sobre el tràfic d’éssers humans per tractar els reptes d’aquesta realitat social

La Paeria ha impulsat la jornada per fer visible i reflexionar sobre aquesta situació. Hi participaran professionals, entitats i persones que han treballat entorn al TEH, per compartir coneixements i intercanviar experiències per garantir la identificació i protecció de les víctimes

L’Ajuntament de Lleida ha promogut una jornada sobre el tràfic d’éssers humans (TEH) que tindrà lloc el 19 d’abril a la Llotja de Lleida. La Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, a través de la Comissió de treball sexual, ha impulsat la iniciativa com a espai de trobada per fer visible aquesta realitat i per compartir coneixements i intercanviar experiències sobre l’abordatge del TEH de les diferents administracions i entitats que treballen en aquest àmbit. La protecció i identificació de les víctimes de tràfic és un procediment que s’ha de poder garantir per preservar a les víctimes.

A la jornada es tractarà específicament el TEH amb l’objectiu de contribuir a la millora de les pràctiques d’identificació, protecció, atenció i derivació de les víctimes de Tràfic d’Éssers Humans i, alhora, poder implementar un protocol d’actuació en aquests situacions a la ciutat. Es presentaran diferents manares i perspectives, que van des de l’àmbit policial i d’entitats que treballen amb víctimes fins a una persona que ha patit en primera persona el tràfic. Sí bé cada cop hi ha més institucions, entitats i mecanismes que treballen en aquest àmbit, és important treballar per posar fi al desconeixement que encara existeix en aquesta temàtica. A més, la identificació de les víctimes de tràfic de persones continua sent un dels as¬pectes més complexos del fenomen, ja que el caràcter enganyós i coercitiu del delicte fa que, molts cops, les víctimes no siguin capaces de re¬conèixer la seva pròpia vulnerabilitat.

Les persones destinatàries de la jornada són professionals en actiu que es dediquin a l’atenció a persones des de l’àmbit de la intervenció social i/o puguin atendre possibles persones en situació d’explotació i/o TEH, així com aquelles persones que estiguin interessades en la temàtica de la jornada. La inscripció és gratuïta i es pot fer fins al 17 d’abril. Per a més informació i per fer les inscripcions: https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/

Programa de la jornada:

-9 h - Inauguració.

-9.15 h a 10 h - “Enfocament i perspectiva de Creu Roja”, amb Rosa Flores, referent nacional contra el tràfic de persones. Creu Roja.

-10 h a 10.45 h - “Pla Policial contra el tràfic d’éssers humans: dues eines actuals de treball: telèfon contra el tràfic d’éssers humans i l’interlocutor social”, amb Raquel Amayas, inspectora de Policia Nacional i Interlocutora Social Nacional en el Tràfic d’éssers humans; David Peinado, inspector de Policia Nacional i Interlocutor Social Territorial titular de Lleida, i Juan Gutiérrez, subinspector de Policia Nacional de Lleida.

-10.45 h a 11.30 Pausa-cafè (Bo de Shalom)

-11.30 h a 12.15 h - “Camps de persones refugiades. Risc de tràfic d’éssers humans i protecció internacional”, amb Eva Menéndez, oficial de Protecció Adjunt/ Sènior, Protection Associate, UNHCR Spain | ACNUR España.

12.15 a 13 h - “Obre els ulls: el tràfic d’éssers humans existeix perquè ho permetem”, amb Amelia Tiganus. Activista pels drets de les dones i membre de Feminicidio.net.

-13 h a 13.45 h - “Experiències en recursos d’acollida en persones víctimes de tràfic

d’éssers humans”, amb Ana Laliena. Coordinadora de la Delegació d’Aragó de la Fundació Cruz

Blanca, i Neus Prats, professional de referència en recurs d'acollida per a víctimes

de Tràfic d’éssers humans de Cruz Blanca.

La Comissió de treball sexual a Lleida, la secretaria de la qual gestiona l’Oficina del Pla Local d’Inclusió i Cohesió, treballa en el primer protocol d’actuació. La ciutat compta amb un Pla Integral d’intervenció sobre el treball sexual a Lleida que va néixer l’any 2009 en el sí de la Comissió de treball sexual (2008) per coordinar les actuacions, institucionals i comunitàries, dirigides a les dones que exerceixen treball sexual.

La Comissió està formada per:

-l’Ajuntament de Lleida, amb les Regidories de Polítiques per als Drets de les Persones, de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, de Seguretat, Civisme i Règim Interior, la Guàrdia Urbana i l’Institut Municipal d’Ocupació.

-la Generalitat de Catalunya, amb l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català de les Dones, els Mossos d’Esquadra, el Servei d’Intervenció especialitzada de Lleida SIE i els Serveis Territorials del Departament de Justícia de Lleida.

-el Govern Central, amb la Subdelegació del Govern i la Policia Nacional.

-entitats del tercer sector: Associació Antisida de Lleida i Creu Roja.

-sindicats: UGT i CCOO.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration