Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies L’Ajuntament de Lleida, capdavanter en l’adequació de les ordenances municipals per complir els objectius del Pacte per la lluita contra la pobresa aprovat pel Parlament de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida, capdavanter en l’adequació de les ordenances municipals per complir els objectius del Pacte per la lluita contra la pobresa aprovat pel Parlament de Catalunya

-Es modifiquen nou articles de l’actual ordenança de civisme que permetran evitar associar i tractar conjuntament comportaments negatius amb persones en situació de pobresa o exclusió social, amb l’objectiu final de mantenir la dignitat de la persona com a primer valor a preservar independentment de qualsevol circumstància social o econòmica. -Les ordenances incorporen un nou article que concreta la necessària lluita per evitar l’exercici i la propagació de la mendicitat exercida per menors, la promoció d’iniciatives d’entitats ciutadanes que resolguin situacions de pobresa i exclusió social amb l’objectiu d’evitar que les persones que es trobin en situacions de vulnerabilitat o alta precarietat incorrin en infraccions que els puguin suposar sancions. -Els canvis s’han realitzat de manera consensuada amb l’Associació AntiSida i la Fundació Arrels i, conjuntament amb ACJAR (Agrupa’t, l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, el Col·legi d’Advocacia de Lleida, Pastoral Obrera de Lleida, Càritas Diocesana i Salesians Sant Jordi)

La Paeria ha estat ajuntament capdavanter en la modificació de l’ Ordenança de civisme i convivència per adaptar-la a les resolucions del Pacte per la lluita contra la pobresa aprovat pel Parlament de Catalunya. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat dels representants de l’Associació AntiSida, la Fundació Arrels i del Col·legi d’Advocació de Lleida, Joan Fibla, el pare Joan Sunyol i Simeó Miquel, respectivament, han donat a conèixer la modificació de l’Ordenança que inclou els canvis, que afecten 9 articles i la incorporació d’un de nou. Aquests canvis estan adreçats a mantenir la dignitat de la persona com a primer valor a preservar independentment de qualsevol circumstància social o econòmica.

Ros ha assegurat que l’interès per aquesta adaptació va més enllà, ja que ha de ser un instrument de lluita contra la pobresa i l’exclusió social. L’alcalde ha explicat que un dels principis bàsics que s’aplica en la modificació de les ordenances és que en cap article es poden tractar conjuntament els comportaments negatius i l’associació de persones en situació de pobresa o exclusió social. Es modifiquen nou articles de l’actual ordenança de civisme que permetran evitar associar i tractar de manera conjunta comportaments negatius amb persones en situació de pobresa o exclusió social, amb l’objectiu final de mantenir la dignitat de la persona com a primer valor a preservar independentment de qualsevol circumstància social o econòmica. El paer en cap ha afegit que tant en les situacions que generen sanció com en les que generen advertiment, en els casos de pobresa i exclusió social es canalitza la persona cap als serveis socials. Tall de veu Àngel Ros

La modificació de les ordenances atén també el criteri que al patrimoni i la pertinença de les persones se’ls associa, a la vegada que a un valor material, un valor immaterial, sentimental i de pertinença. L’alcalde Ros ha volgut remarcar el treball coordinat que s’ha fet entre les diferents entitats i la Paeria així com també la sensibilitat que s’ha mostrat.

Els canvis que s’aplicaran a l’Ordenança de Civisme de Lleida s’han consensuat i treballat conjuntament entre l’Ajuntament de Lleida, la Fundació Arrels Sant Ignasi i l’Associació Anti-Sida i conjuntament amb ACJAR (Agrupa’t, l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, el Col·legi d’Advocacia de Lleida, Pastoral Obrera de Lleida, Càritas Diocesana i Salesians Sant Jordi) i són fruit de l’estudi dels casos i de l’experiència d’aquest conjunt d’entitats del tercer sector de la nostra ciutat.

Des de l’Associació Antisida, Fibla ha remarcat que la Paeria sigui el primer ajuntament en fer aquesta adaptació i el treball en positiu que s’ha fet en tot moment. A més, ha incidit en els canvis de llenguatge, que en moltes ocasions “pot ser cruel”, mesurant la terminologia utilitzada per evitar caure en la pobresa i l’exclusió social. Tall de veu Joan Fibla De la mateixa manera, el pare Sunyol ha posat èmfasi en la pràctica “conjunta, amb serenitat, senzillesa, cordialitat i voluntat política” que s’ha desenvolupat. A més, ha afirmat que aquest és un gest de justícia social i que altres ajuntaments haurien de prendre nota per fer la corresponent adaptació. Tall de veu pare Joan Sunyol Alhora, ha comentat que s’ha de traslladar aquesta sensibilitat a la ciutadania. De la seva banda, Simeó Miquel també ha subratllat la col·laboració de les entitats en el treball que ha fet la comissió de defensa dels drets humans i estrangeria del Col·legi de l’Advocacia de Lleida.

El següent pas que ha de seguir la Paeria és que aquesta modificació de l’ordenança passi per les comissions d’Interior i de Serveis a les Persones perquè després s’inclogui en l’ordre del dia del ple de la Paeria d’aquest mateix mes de setembre.

Les tinents d’alcalde Montse Mínguez i Sara Mestres han assistit a la roda de premsa en què s’ha exposat l’adequació de les ordenances municipals per complir els objectius del pacte per la lluita contra la pobresa aprovat al Parlament.

Nou articles modificats

La modificació afecta directament a nou articles de l’ordenança de civisme de l’any 2007, que s’han adaptat per “no accentuar l’estigmatització i la penalització de persones en situació d’alta vulnerabilitat i pobresa”, en compliment de la resolució del Parlament de 13 de març de 2014. L’ Ajuntament de Lleida va aprovar una moció el passat mes de juny on es va comprometre a revisar aquells normes municipals que necessiten adequar-se a l’esmentada resolució del Parlament de Catalunya sobre l’increment de la pobresa i les desigualtat.

L’adaptació de l’ordenança busca impedir específicament que les persones, pel fet de trobar-se vivint en condicions d’alta precarietat i vulnerabilitat, incorrin en infraccions de l’ordenança. (proposta tècnica adjunta)


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration