L’Ajuntament de Lleida distingeix 23 Empreses Solidàries pel seu compromís social
L’Ajuntament de Lleida ha fet aquesta tarda l’acte de reconeixement de 23 Empreses Solidàries que han mostrat una especial sensibilitat davant les necessitats i les actuacions de les entitats locals del tercer sector d’acció social, de solidaritat, de cooperació i desenvolupament. El paer en cap, Àngel Ros, amb el tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha lliurat els diplomes d’Empresa Solidària 2017 en reconeixement de la seva tasca. Són empreses de diferents sectors que han contribuït durant el 2016 amb entitats de Lleida en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social a través de diferents accions i/o projectes que fan les entitats socials, de solidaritat i cooperació de la ciutat. El seu suport es pot traduir en aportacions econòmiques, aportacions en espècies, en beques, aportacions d’experiències professionals, inserció laboral de persones en risc d’exclusió, etc.
L’alcalde Ros ha parlat de justícia social i del dret de les persones i ha assegurat que el concepte de solidaritat sempre estarà present a la societat perquè hi haurà persones disposades a ajudar als altres. El paer en cap ha apuntat quatre grans agents que són clau en un món de desigualtats creixents: les entitats que treballen per als demes, anomenades del tercer sector; les empreses amb responsabilitat social; el voluntariat i els treballadors socials. Amb aquest acte a la Paeria es vol donar visibilitat a la contribució que el teixit social de la ciutat fa per a la millora de la societat.
El tinent d’alcalde Rodamilans ha assenyalat que els beneficis d’una empresa no són sempre econòmics i que invertir en persones i en la societat també aporta un importat benefici de responsabilitat social. Amb això, es vol aconseguir una millor societat i trencar amb el concepte literal de caritat per introduir al discurs un concepte més ampli vinculat als drets i els deures que igualen els ciutadans.
En representació de les entitats, Raquel López, de Prosec, ha argumentat la importància de la justícia social i de la responsabilitat social corporativa. Entre altres, ha comentat l’objectiu comú de les empreses i de les entitats presents en aquest, basat en la cohesió i la inclusió social i també en la inserció laboral.
Igualment, en representació de les empreses, Manuel Heredia, del grup Mahou-San Miguel, ha comentat la sensibilitat de les organitzacions per l’acció social i com aquest acte posa encara més en valor la solidaritat.
Aquest 2017 l’Ajuntament de Lleida ha celebrat la 5 edició d’Empresa Solidària. Amb aquest acte es vol donar un reconeixement institucional a aquelles empreses que l’any 2016 han creat conjuntament amb entitats de la nostra ciutat aliances de col·laboració i ajuda amb persones més vulnerables i davant les situacions de dificultat social. Amb les firmes que s’han reconegut avui, Lleida compta amb 135 Empreses Solidàries.
A l’acte, hi han assistit els tinents d’alcalde Fèlix Larrosa i Joan Gómez i els regidors Paco Cerdà, José Luis Osorio, Carles Vega i Dolors López.
Empreses que han rebut el Reconeixement d’Empresa Solidària 2017
-7 accents
-Acopeix – Agrupació de compres detallistes
-Actel, SCCL
-Activa Mutua
-Box Jové
-Avantmèdic
-Cafè del Museu
-Coaching Agenda
-Farmàcia Manso Abizanda
-Finca Albert Sanjuan
-Forn del Carme
-Fruits de Ponent
-Grup Mahou-San Miguel
-Ilertravel
-Inet UTE
-J.Casañé
-Lleidanetworks S. – Lleida.net
-Metalic, SA
-Ortopèdia Rubio
-Pa i pastissos M. Serra, SL
-Padel Indoor Lleida
-Supsa Supermercats Pujol, SL
-Tallers Antoni Miquel, SL
Les empreses han mostrat el seu agraïment per l’acte que s’ha fet a la Paeria, que reconeix i dóna visibilitat a la tasca que han fet amb entitats socials de la ciutat. Igualment, les entitats han posat en valor la labor social de les empreses, que han fet palès el seu compromís amb la societat. Algunes de les paraules que han destacat les entitats a l’hora de destacar l’aportació del teixit empresarial han estat col·laborar, compartir, repartir, coordinar, fusionar o reutilitzar. Tot plegat són accions que entitats socials i empreses han treballat conjuntament per millorar les accions a implementar de caire social.
Des de l’any 2013 i amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social, l’Ajuntament de Lleida realitza el lliurement dels guardons “Empresa Solidària”. Les entitats locals vinculades a l’àmbit social són les que presenten les candidatures de les empreses responent així al seu interès per reconèixer públicament el suport i/o ajut que han rebut per part de l’empresa. En aquestes cinc edicions, s’ha demostrat que hi ha una gran complicitat entre les empreses i les entitats, ja que són capaces de generar complicitats socials en la comunitat a través de les causes per les quals treballen, tenint en compte el territori en el qual es troben.
Imatge de la Pia Almoina
El diploma que s’entrega té una imatge de la Pia Almonia, un símbol identitari de la ciutat. Les pintures, conservades avui entre el Museu de Lleida i el Palau Episcopal, abasten un període situat entre la primera meitat del segle XIV i la primera meitat del segle XVI. Recuperant aquestes imatges es rubrica el salt qualitatiu viscut al llarg dels temps amb la voluntat de trencar amb el concepte de caritat per incorporar-nos al discurs dels drets i dels deures que igualen tots els ciutadans del món.