L’Ajuntament de Lleida i el departament Benestar Social i Família de la Generalitat posen en marxa un programa experimental d’atenció i promoció de l’autonomia personal
La tinent d’alcalde de benestar social de la Paeria, Montse Mínguez, acompanyada de la secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Benestar Social i Família, Carmela Fortuny; el director dels serveis territorials de Benestar a Lleida, Josep Maria Forné i el doctor Jaume Capdevila, gerent de l’entitat Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), han presentat aquest matí el programa experimental d’atenció i promoció de l’autonomia personal que les dues administracions i GSS posaran en marxa a Lleida.
El Programa permetrà experimentar i valorar l’ús de nous productes de suport en activitats de la vida diària en persones en situació de dependència de la capital del Segrià. En aquest sentit, Montse Mínguez ha posat de manifest que el programa de Terapeuta Ocupacional “és un pas qualitatiu més dins la llarga trajectòria de la Paeria en programes de suport a les persones que tenen cura, de manera no professional, d’altres persones dependents, habitualment familiars directes”. A més, ha recordat que des de l’any 2007 en què es van iniciar aquests programes, “s’ha treballat amb gairebé 500 famílies lleidatanes per donar-los formació bàsica, xerrades informatives, activant grups d’ajuda mútua i facilitant-los l’accés al servei d’assistència domiciliària, Respir”.
En el programa de Terapeuta Ocupacional i en l’estudi, que comencen aquest mes i s’allargaran fins el novembre, hi participen 110 persones seleccionades aleatòriament per l’Ajuntament de Lleida i que compleixen les condicions establertes: tenir el grau II de dependència i conviure en el seu domicili amb la persona cuidadora no professional que en té cura.
Amb aquesta iniciativa s’aconseguirà millorar l’autonomia de les persones en situació de dependència en la realització de les activitats de la vida diària mitjançant l’entrenament i l’ús de productes de suport adequats a les seves necessitats, així com orientar-les en possibles adaptacions del seu habitatge.
Desenvolupament del programa experimental
El programa experimental comença amb una primera visita per part d’un treballador social de l’Ajuntament de Lleida i un terapeuta ocupacional de GSS al domicili de la persona dependent. En aquesta visita es fa una valoració de la seva situació així com la de la persona cuidadora no professional i una observació directa de les condicions de l’habitatge per analitzar les barreres arquitectòniques i els facilitadors de l’entorn habitual de la persona en situació de dependència.
Posteriorment, en una segona visita, el terapeuta ocupacional de GSS determina quins són els productes de suport més adients i es fa una valoració de les adaptacions necessàries que cal per eliminar les barreres arquitectòniques si s’escau.
Aquest productes inclouen tot un ampli ventall i serviran per atendre les necessitats de les persones amb dependència. En aquest sentit, se’ls prescriuran, entre d’altres, utensilis per menjar i beure, atendre la higiene personal, vestir-se, desplaçar-se, fer les tasques domèstiques i comunicar-se.
Els productes de suport inclosos en el programa no tenen cost per a la persona participant. Aquests materials els subministrarà una ortopèdia de Lleida i el seu cost (i de la instal·lació si calgués) anirà a càrrec del Departament de Benestar Social i Família. Paral·lelament, el terapeuta de l’entitat GSS assessorarà i entrenarà la persona dependent i el seu cuidador en l’ús del productes de suport.
En el cas de les barreres arquitectòniques, s’informarà de les que es podrien eliminar però en aquest cas el programa no se’n fa càrrec de l’execució d’obres ni l’adquisició de materials.
El Programa finalitza amb una darrera visita en la qual el terapeuta ocupacional, conjuntament amb la persona dependent i el cuidador no professional avaluaran les pautes donades i farà una valoració dels resultats.