Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies L’Ajuntament de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” endeguen un projecte adreçat a la inclusió sociolaboral de les persones sense llar

L’Ajuntament de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” endeguen un projecte adreçat a la inclusió sociolaboral de les persones sense llar

Entre les accions del projecte hi ha la formació especialitzada en agricultura realitzada per l’IMO i l’assessorament i la cessió de 2 horts a la Partida de Rufea

L’Ajuntament de Lleida, per mitjà de la regidoria de Polítiques de Drets a les Persones, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, ha desenvolupat un projecte integral innovador d’inclusió sociolaboral i recuperació de les persones sense llar durant aquest any 2015. Aquest programa consta de diferents accions i fases destinades a dotar les persones sense llar de noves oportunitats a través d’activitats vinculades a l’art i la participació social amb el propòsit final de la seva inclusió sociolaboral. Un dels eixos fonamentals del programa, el sociolaboral, té per objectiu el suport a la inclusió laboral i la recuperació plena de les persones en situació de sense llar que es troben en un estadi final, quan estan preparades per reincorporar-se a activitats de la vida diària amb total autonomia. Així, es potencien les habilitats que han desenvolupat al llarg de la vida, sovint amb experiències professionals o de formació, i que amb els anys vivint una situació d’exclusió social, s’havien deteriorat.

El tinent d’alcalde i doctor, Xavier Rodamilans, que és regidor de Polítiques per als Drets de les Persones; el director de Banca d’Institucions de CaixaBank Lleida, Geremi Camí, i el director de l'àrea de negoci de Lleida ciutat, Ignasi Fanlo, han visitat aquest matí un dels puntals d’aquest projecte: els dos horts de Rufea que la Paeria ha cedit a persones sense llar com a via d’inserció sociolaboral.

El tinent d’alcalde ha ressaltat dues paraules d’aquest projecte que són compartir i drets. Rodamilans ha explicat que el procés ha estat possible perquè, per una banda, s’hi ha posat els recursos, i, per l’altra, il·lusió, i que s’ha de tendir a canviar un model assistencial per un model de drets. El regidor ha explicat que per a la Paeria sempre ha estat un repte important abordar les diferents formes amb què es presenta l’exclusió social i que amb l’horticultura s’ha aconseguit que 15 persones hagin aprés un ofici i que d’exclusió es passi a inclusió social.

Igualment, Ignasi Fanlo ha destacat la combinació que s’ha aconseguit amb natura, ecologisme i inserció social i que és un projecte que ha de tenir continuïtat.

El passat mes de juny, a l’IMO – en col·laboració amb Medi Ambient de la Paeria- es va posar en marxa una formació especialitzada en horticultura. Els 15 participants han realitzat 128 hores teòriques i pràctiques de formació (juny a novembre 2015), i des de la Regidoria de Medi ambient, han participat en el suport professional, l’assessorament i la cessió de 2 horts a la partida de Rufea. La formació ha inclòs pràctiques amb dos empresaris del sector (viver d’agricultors).

El treball als horts ha estat, a més a més, un element de servei a la societat. La producció s’ha destinat al menjador social municipal, als pisos d’inclusió, al propi consum dels participants i s’ha distribuït a les famílies en situació de necessitat alimentària a través del programa de distribució d’aliments municipal.

A la visita als Horts hi han assistit també els usuaris que han seguit la formació per cultivar els horts i els empresaris que els han assessorat. Abdellah Bahammou ha explicat que després d’uns anys difícils, està content amb aquesta experiència que ha compartit amb els seus companys i que li ha permès formació i pràctica, estant en contacte amb la terra.

La col·laboració econòmica de l’Obra Social “la Caixa”, de 10.000 euros, ha permès aquest 2015 una aposta innovadora i decidida per aquest sector de població especialment vulnerable, amb noves intervencions creatives. El projecte global es planteja en tres direccions: la detecció de situacions de risc a peu de carrer, la participació social i l’empoderament a través de l’art i la inclusió sociolaboral.

L’objectiu final del projecte, que finalitza al mes de novembre de 2015, és aconseguir la inserció laboral d’aquestes persones en un sector molt present a Lleida, ja sigui per l’autoocupació i l’emprenedoria a partir de la posada en marxa de projectes cooperatius en l’agricultura o bé com a potencials professionals assalariats qualificats en aquest sector

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration