Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies L’Ajuntament de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” renoven els projectes per a la integració social de les persones sense llar i afavorir la infància en situació de risc

L’Ajuntament de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” renoven els projectes per a la integració social de les persones sense llar i afavorir la infància en situació de risc

L’alcalde Miquel Pueyo i el director d’institucions de CaixaBank a Catalunya, Joaquim Macià, signen el conveni pel qual l’entitat financera aporta 29.000 euros als projectes Miquel Pueyo qualifica d’essencials aportacions com la de l’Obra Social “la Caixa”, perquè “malgrat l’esforç de les Administracions en matèria de polítiques socials, no arribem a resoldre les necessitats i l’acompanyament de situacions de risc i pobresa del Tercer Sector” Joaquim Macià assenyala que els valors fundacionals de l’entitat bancària, de contribuir al benestar de les persones, la lluita contra la pobresa i a la igualtat d’oportunitats, són més presents que mai

L’Ajuntament de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” han renovat avui el conveni de col·laboració de dos projectes impulsats des de la Regidoria de Polítiques per als Drets Socials, per afavorir el desenvolupament de les diverses activitats de caràcter cultural i social.

La signatura d’aquest conveni de col·laboració, que es va iniciar l’any 2013, ha tingut lloc aquest matí entre l’alcalde Miquel Pueyo i el director d’Institucions de CaixaBank a Catalunya, Joaquim Macià, al Saló del Retaule. Un compromís econòmic a través del qual la fundació bancària aporta 29.000 euros.

Aquesta quantitat va destinada al projecte infància en situació de risc (6.500 €), centrat a subvencionar les activitats i tallers de lleure educatiu per a infants/joves de carrer que estan treballant amb els equips d’educadors de serveis socials; mentre que el projecte Empodera’t (22.500 €) està adreçat a consolidar una estratègia clau per a la inclusió social de persones sense llar.

L’alcalde de Lleida ha qualificat d’essencials aportacions com la de l’obra social de “la Caixa”, perquè “malgrat l’esforç que fan les Administracions en matèria de polítiques socials, no arribem a resoldre les necessitats i l’acompanyament de situacions de risc i pobresa del Tercer Sector”.

El paer en cap s’ha referit als dos projectes vinculats al conveni. “L’Empodera’t posa a les persones en el centre dels problemes, en donar mitjans, recursos i competències als ciutadans i les seves famílies, perquè puguin reprendre el control sobre les seves vides”, ha dit fent referència al programa Housing First, que s’inclou en el projecte.

Pueyo també ha recordat el compromís del Govern municipal a treballar contra la desigualtat entre els infants, promovent el mapa escolar de la ciutat per lluitar contra la segregació als col·legis. “La desigualtat sempre és dura, però si hi ha una etapa en què encara és més inacceptable és a la infantesa, per això hem de fer un esforç enorme perquè aquests nens i nenes actuïn amb resiliència”, ha dit.

Per la seva part, Joaquim Macià ha manifestat que l’acte d’aquest matí és una mostra del compromís de “la Caixa” amb Lleida i ha assenyalat que els valors fundacionals de la fundació, de contribuir al benestar de les persones, la lluita contra la pobresa i a la igualtat d’oportunitats, són més presents que mai. Una contribució que fan amb ‘partners’, que fan molt bé aquesta funció.

A més del conveni que s’ha renovat aquest matí, la Fundació Bancària i l’Ajuntament de Lleida col·laboren en els projectes Cibercaixes, Sempre Acompanyats, les Jornades d’Innovació Social, CaixaProinfància, el Programa #Invulnerables, i el Programa de desenvolupament dels Projectes per a la Gent Gran a les llars de Gent Gran.

Empodera’t

El projecte Empodera’t està adreçat a les persones sense llar de la ciutat. Al llarg dels 5 anys que s’ha realitzat aquesta col·laboració, s’ha consolidat una estratègia clau per a la inclusió social de les persones sense llar, impulsant accions concretes en tres nivells diferents d’intervenció, segons el moment en què es troben les persones sense llar en llur procés, i a partir de tres eixos clau:

Eix de detecció i reducció de danys, baixa exigència i recuperació

Eix de participació i empoderament

Eix socioeducatiu, habilitats ocupacionals i prelaborals

L’any 2016 el projecte va estar guardonat, amb el Segon Premi Josep M. Rueda Palenzuela de la Diputació de Barcelona, que reconeix el valor de la intervenció social comunitària, així com ha despertat molt interès a ser comunicat a Congressos científics d’àmbit nacional i internacional, com el XIII Congreso estatal y Iberoamericano de trabajo social, de Mérida (badajoz) l’any 2017, o el III Congreso Internacional de Trabajo social y XII Congreso de facultades y escuelas de trabajo social de las Universidades Españolas l’any 2018 a Deusto, entre altres.

Projecte infància en situació de risc

Aquest projecte té el focus en la detecció de situacions de risc en infants i adolescents i l’atenció d’aquestes mitjançant l’acompanyament individual i grupal professional abordat des d’una perspectiva comunitària.

Dinamitza el projecte un equip de 6 educadors/es d’entorn, que treballen en diferents barris i en l’espai comunitari, sent aquest creador d’oportunitats per tota la població i a la vegada assegurant que els infants i adolescents en situació de risc poden participar d’aquestes oportunitats. Per això, es fan acompanyaments individualitzats a activitats que la mateixa comunitat ja compta com a recursos i a més, es creen els recursos necessaris que donen resposta a les necessitats detectades.

Entre aquestes activitats hi ha projectes de curs escolar, de períodes d’estiu i vacances escolars i també activitats individualitzades. Entre els treballs grupals, per exemple es pot destacar: projectes artístics com videoclips, pintura, teatre... projectes esportius com boxa, futbol... projectes culturals com sortides, formacions, festes populars...

Durant el curs 2017-2018 es van beneficiar d’aquest projecte un total de 786 infants i joves (251 nenes i 485 nens).


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration