Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies L’alcalde Ros demana treballar plegats per eliminar la xacra de la pobresa energètica

L’alcalde Ros demana treballar plegats per eliminar la xacra de la pobresa energètica

Utilitza el riu, la llum i el foc dels pastors, elements imprescindibles del pessebre, com a metàfora de l’aigua, electricitat i gas que necessiten totes les famílies El paer en cap presideix el Cicle de Nadal, que té com a pregoner al pare abat de Montserrat, Josep M. Soler Durant l’acte es presenta un llibre que compila el text de tots els pregons nadalencs, des que el 1977 va començar a organitzar-los l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha aprofitat l’acte d’obertura del Cicle de Nadal, que ha tingut lloc aquest vespre al Saló de Sessions de la Paeria, per encoratjar als ciutadans i ciutadanes a treballar per eliminar la xacra de la pobresa energètica que pateix la nostra societat. Cadascú des de les seves responsabilitats. Uns, des de les polítiques, i altres, des de les entitats socials de voluntariat, que tant tenen a veure amb les entitats d’arrelament cristià.

El paer en cap té costum a emprar cada any una figura del pessebre nadalenc per enviar un missatge que entronca amb alguna mancança social. Un any van ser les casetes del Betlem, per parlar de la problemàtica de l’habitatge; un altre, els oficis, davant la greu situació de la desocupació, i en una altra ocasió va utilitzar la simbologia de l’estrella dels Mags, per somniar amb un món millor. Enguany, l’alcalde Ros ha utilitzat el riu, la llum i el foc, per parlar de la pobresa energètica. “Són tres elements imprescindibles que no poden mancar en cap pessebre i són tres elements metafòrics –aigua, electricitat i gas- que també són necessaris en totes les famílies, ja que quan manquen es dóna la situació que hem popularitzat com a pobresa energètica”.

Ros, que ha presidit l’acte oficial d’inauguració del Cicle de Nadal, que organitza l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i que enguany ha tingut com a pregoner a l’abat de Montserrat, P. Josep M. Soler Canals, ha demanat treballar per fer front a aquesta xacra. “La podem combatre amb més llocs de treball i amb polítiques socials, però hem de treballar plegats. Els qui tenim responsabilitats polítiques i els qui teniu vinculacions amb el voluntariat social hem d’anar units”, ha dit.

Per la seva part, l’abat de Montserrat ha destacat en el seu pregó que tots els valors estretament humans, estan vinculats al Nadal i que aquestes festes desperten els sentiments més entranyables, “vinculats a les tradicions de casa nostra i prop de la representació dels pessebres”.

“Nadal ens aporta llum i sentit, missatge per a tota l’existència humana”, ha dit el pare abat, qui ha parlat també de viure un Nadal coherent i atendre als més febles, ja que “no es pot ignorar el sofriment de la humanitat. Nadal només té sentit si hi ha solidaritat efectiva”. El pare Soler ha destacat que “Lleida té una forta sensibilitat social” i ha desitjat que aquest tarannà sigui un exemple a imitar.

L’acte, al qual ha assistit el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls, la tinent d’alcalde Montse Parra i els regidors Paco Cerdà, Daniel Rubio i Joan Vilella, ha començat després que el pare abat signés al llibre d’or de la Paeria, moment que ha aprofitat l’alcalde per fer-li el lliurament un exemplar del Llibre dels Usatges.

Com és tradicional a les inauguracions del Cicle de Nadal, en finalitzar el pregó, la coral convidada, Llum de Veus, de Pardinyes, ha ofert un concert de nadales, entre les quals s’ha estrenat ‘Ning Nang’, obra de Josep Abella (lletra) i Agustí Ardanuy (música).

L’acte també ha estat el marc on s’ha presentat el llibre ’Pregons de Nadal a Lleida 1977-2016), que ha estat coordinat per Jordi Curcó. Es tracta de la compilació de tots els pregons de Nadal, des de 1977, any què l’Agrupació Ilerdenca va instituir aquest acte. Han assistit a la presentació un bon nombre de pregoners, amb els quals al finalitzar s’han fet la foto de família.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida