La Paeria demanarà col·laboració institucional per crear una xarxa compartida de recursos per atendre les persones temporeres a Lleida
L’Ajuntament de Lleida aposta per un acord institucional liderat per la Generalitat per crear una xarxa de recursos destinada a tendre les persones que arriben a Lleida a l’estiu per treballar a la campanya de la fruita. El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha explicat que ha demanat reunir-se amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, per treballar conjuntament el projecte de la temporada que ve i definir els recursos de què es disposarà, per després distribuir-los coordinant-se amb les entitats que hi participen. El tinent d’alcalde espera presentar-li la proposta amb el suport dels diferents partits polítics amb representació municipal. Rodamilans considera que saber els recursos amb què es compta és essencial per treballar en el projecte, que té l’allotjament com a un dels punts principals a resoldre. En aquest sentit, enguany ja s’ha fet una tasca conjunta per saber les places disponibles a la xarxa d’albergs, que s’ha vist insuficient. A més, considera que la Diputació de Lleida ha d’implicar-se i reprendre línies d’ajuts que havien estat obertes. “Tots hem de ser part de la solució”, ha afirmat el tinent d’alcalde, qui ha insistit en la necessitat de destinar-hi recursos i en la transversalitat. I ha comentat que L’objectiu principal és evitar que hi hagi persones dormint al carrer a la ciutat de Lleida i als pobles on hi ha campanya agrària i atendre les seves necessitats bàsiques.
La Paeria va finalitzar el projecte d’atenció i acollida a les persones temporeres el 22 d’agost, ampliant els serveis d’allotjament i de dutxes. En els 72 dies que estat en marxa el projecte s’han atès 808 persones (l’any passat van ser 896). L’Oficina única d’atenció social ubicada al pavelló 3 de Fira de Lleida ha centralitzat enguany els serveis, entre els quals s’han comptabilitzar 2.593 allotjaments, 695 sopars i el repartiment de 3.681 bosses d’aliments. El tinent d’alcalde ha explicat que han fet ús del servei d’allotjament 717 persones; que s’han reduït el nombre de sopars servits i que, per contra, han incrementat les bosses d’aliments.
El perfil de les persones ateses és de procedència de l’Africa Subsahariana (el 51%), seguit del Magreb (41%), d’entre 36 i 40 anys (29 %) –el percentatge és del 74% entre els 26 i els 55 anys) i que la meitat era la primera vegada que venien a Lleida. El 50% tenen càrregues familiars i també 1 de cada 2 estan casats.
El regidor Rodamilans ha apuntat un increment de persones ateses en situació irregular, ja que 1 de cada 3 no disposaven del permís de residència o no eren ciutadanes de la Unió Europea, que han arribat a Lleida amb falses perspectives laborals. Igualment, ha indicat que 61 casos s’han derivat als serveis socials, donada la situació de vulnerabilitat de les persones, que requerien un altre tipus d’atenció.
Una altra dada remarcada pel tinent d’alcalde ha estat sobre l’orientació sociolaboral. El 30% de persones ateses han trobat feina en el marc d’aquest servei al qual derivaven des de l’Oficina única.
Xavier Rodamilans ha volgut agrair la implicació de les entitats i els i les voluntàries que treballen en xarxa en aquest projecte, en la gestió dels recursos i contribuint en la inclusió de les persones ateses.
Projecte integral
El model aplicat és el de les darreres temporades. Les treballadores socials adscrites a l'oficina única fan la primera valoració social de les persones i l'atenció que es correspon en funció de la seva vulnerabilitat. El projecte flexibilitza els seus criteris i serveis en funció del risc que es detecti. La Paeria i les diferents entitats coordinen facilitar una atenció integrada, tant en l’àmbit laboral com en l’atenció social i humanitària, mostrant sensibilitat a l’hora d’atendre les diverses necessitats així com detectar i intervenir davant situacions de vulnerabilitat i/o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la intervenció dels educadors d’entorn i els mediadors culturals. Els objectius del projecte integral són garantir l’acollida i l’atenció bàsica en qüestions de salut, higiene, alimentació o allotjament, a les persones sense recursos durant un període de temps suficient com perquè puguin avaluar les possibilitats reals de treballar a la campanya; facilitar l’accés als agents que coordinen la contractació, com sindicats, oficines de la fruita o empresaris, o coordinar els esforços de les entitats.