La Paeria facilita atenció social a 671 temporers des de l’inici de la campanya de la fruita
L’Ajuntament de Lleida ha facilitat atenció social a 671 persones des que el 15 de juny va iniciar el projecte d’atenció i acollida a les persones que arriben a la ciutat durant la campanya de la fruita, amb una mitja d’atenció diària de 15 persones –l’any 2014 era de 21 persones i, l’any 2013, de 23. Del total de persones ateses, un 94% són homes. La majoria dels temporers procedeixen de l’Àfrica subsahariana, del Magreb i d’Europa de l’Est.
L’alcaldessa accidental, Montse Mínguez, ha destacat la plena normalitat en què s’ha desenvolupat la campanya de la fruita i l’atenció als temporers a Lleida i ha subratllat, una vegada més, l’important atenció social en xarxa que es presta a la ciutat en col·laboració amb les entitats socials, un fet que permet donar més cobertura a les necessitats dels temporers.
La Paeria desenvolupa el projecte d’atenció a temporers amb l’estreta col·laboració de les entitats ADRA, Càritas Diocesana, Creu Roja de Lleida, Esclat-Santa Teresina, Fundació Arrels-Sant Ignasi, Fundació Pagesos Solidaris, Troballes i l’Associació Antisida de Lleida, per garantir, com ha explicat l’alcaldessa accidental, Montse Mínguez, un servei de caire humà i humanitari i la dignitat com a persones.
Montse Mínguez ha remarcat, molt especialment, el treball que fan els 150 voluntàries i els professionals que participen en el projecte d’atenció a temporers i ha subratllat la importància de la funció de l’alberg municipal, gestionat per la Fundació Jericó.
La darrera nit no s’ha arribat al 100% d’ocupació a l’Hostal Jericó, un fet que podria indicar que alguns temporers ja han començat a marxar de la ciutat. Els educadors i mediadors socials continuen treballant, de manera individual, amb totes les persones que encara queden a Lleida per valorar la seva situació i poder oferir un tractament personalitzat a cada un d’ells.
El projecte d’acollida finalitza avui però cal remarcar que es tracta d’un projecte viu que es va adaptant a la realitat del moment. Per això, més enllà d’aquesta data, continuaran actius els serveis habituals d’atenció a persones transeünts i amb especial vulnerabilitat: allotjament, dutxes, atenció social, menjador, etcètera, i, per tant, “cap persona quedarà desatesa”, ha conclòs l’alcaldessa accidental.
Finalment, Montse Mínguez ha apuntat que, juntament al treball que ofereix l’administració local, cal una major implicació de l’Estat i la Generalitat en les competències corresponents i ha recordat que al setembre es reuniran per planificar la campanya que ve, des de les dimensions que aquesta situació requereix.