Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Paeria farà un recompte del nombre de persones sense llar a Lleida

La Paeria farà un recompte del nombre de persones sense llar a Lleida

Es farà la nit del dimarts 19 d’abril amb voluntariat i professionals i amb el suport de les entitats de la ciutat vinculades al tercer sector, en col·laboració de la Fundació Arrels Barcelona i la Càtedra d’innovació Social de la UdL. L’acció, que forma part d’un projecte europeu, pretén conèixer quantes persones dormen en una nit al carrer o es troben allotjades en serveis d’acollida per planificar les polítiques socials atenent el nombre i el perfil de persones afectades. A més, es vol sensibilitzar la ciutadania de la situació de les persones sense llar

La Paeria farà un recompte del nombre de persones sense llar que hi ha a la ciutat de Lleida. L’acció es farà la nit del dimarts 19 d’abril, entre les 23 h i la 01 h amb voluntariat de la ciutat, tant estudiants, com professionals, com voluntariat que ja presten serveis en organitzacions que treballen en el tercer sector, com per ciutadania en general, que s’organitzaran en grups per recórrer les diferents zones establertes, que abastaran la ciutat. El tinent d’alcalde Doctor i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha presentat el projecte del recompte que té tres objectius principals: conèixer quantes persones dormen en una nit al carrer i/o es troben allotjades en recursos d’atenció a persones sense llar; planificar les polítiques socials adequades atenent el nombre i el perfil de persones detectades i sensibilitzar la ciutadania de la situació de les persones sense llar.

Rodamilans, juntament amb el director de la Fundació Arrels de Barcelona, Ferran Busquets, i el degà d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Carles Alsinet, qui també dirigeix la Càtedra universitat-empresa d’Innovació social, han explicat en què consistirà el projecte que pretén conèixer, planificar, prevenir i sensibilitzar.

El tinent d’alcalde ha assenyalat que s’ha de poder analitzar quina és la situació real per posar-hi els mitjans i una estructura necessària que condueixin cap a una solució. Rodamilans ha indicat que ” l’acció s’integra en un projecte europeu amb altres ciutats que formen part de la campanya The European End Street Homelessness, que vol acabar amb el sensellarisme, #HomelessMeetUpVLC. La seriositat i el prestigi dels agents implicats permet valorar que el rigor amb què s’està portant a terme el projecte”. També ha remarcat l’ajuda i la implicació del teixit social de la ciutat amb què es compta i la solidaritat que caracteritza Lleida.

Ferran Busquets, per la seva banda, ha incidit en què es tracta d’un projecte europeu, a través del qual diverses ciutats també faran el recompte enguany. Barcelona, València, Berno (República Txeca), Londres, Lyon, Copenhague i altres ciutats que es puguin afegir faran el recompte com Lleida, possibilitant comparativa europea. El director de la Fundació Arrels de Barcelona ha subratllat que el mateix dia del recompte vindrà a Lleida el director d’estratègia i innovació de Homeless Link, Mark McPherson, que assistirà al recompte com a observador europeu. L’entitat on treballa aplega entitats que a Anglaterra atenen persones sense llar. Un dels aspectes que més ha volgut remarcar ha estat la valentia de l’Ajuntament de Lleida alhora de voler conèixer quina és la situació del sensellarisme a la ciutat per atendre-la i poder programar accions.

Des de la Càtedra d’Innovació de la UdL, Alsinet ha afirmat que es farà un estudi detallat de les enquestes, que s’estarà en contacte amb la xarxa europea i que es presentaran els resultats que han de facilitar el coneixement de les necessitats per desenvolupar projectes i accions que puguin millorar la qualitat de vida de les persones.

La cap del Servei de Programes Sectorials de la Regidoria per als Drets de les Persones, Marta Feixa, ha comentat que aquesta experiència ja es va fer l’any 2008 i ara es repetirà amb una metodologia determinada i amb la xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques, que col·laborarà en l’execució del projecte. Per fer el recompte, ha especificat que caldrà cercar i mobilitzar més d’un centenar de voluntaris i professionals. El dia del recompte, els voluntaris rebran una formació sobre el projecte i les eines que utilitzaran, que serviran per fer un recompte visual i una entrevista, que serà la mateixa que a l’àmbit europeu, amb alguna pregunta més que s’està definint. La ciutat s’ha distribuït en una cinquantena de sectors agrupats en 5 zones que els grups de voluntaris recorreran. L’Horta i La Mitjana es farà l’endemà al matí i també l’endemà es farà una roda de premsa per explicar els resultats obtinguts.

El cartell que il·lustra el projecte i que vol captar voluntaris en el recompte és de l’alumna de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, Estefania Bravo. Les persones interessades a fer de voluntari poden inscriure’s a través dels enllaços que hi ha als webs de Paeria www.paeria.cat i http://benestarsocial.paeria.cat/.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration