Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Paeria ha ofert formació a més de 500 persones cuidadores no professionals

La Paeria ha ofert formació a més de 500 persones cuidadores no professionals

L’alcalde de Lleida ha lliurat els diplomes als 54 participants dels tallers de formació bàsica que s’han fet de l’octubre al desembre per adquirir habilitats i tècniques que millorin la qualitat de vida de la persona depenent i per facilitar eines d’autocura per evitar situacions d’esgotament

517 persones han participat en el projecte de formació de cuidador/es no professionals que presta l’Ajuntament de Lleida per adquirir habilitats i tècniques que millorin la qualitat de vida de la persona depenent. El paer en cap, Àngel Ros, amb el tinent d’alcalde i regidor de les polítiques per als drets de les persones, Dr. Xavier Rodamilans, ha presidit aquest dimecres al Saló de Sessions de la Paeria la cloenda dels tallers que s’han fet els mesos d’octubre a desembre, que han comptat amb 54 participants. L’Ajuntament va fer la primera edició del curs de cuidadors l’any 2007 i el va reprendre el 2011, per oferir-lo ininterrompudament fins ara, fet que ha permès que més de mig miler cuidadors no professionals de persones amb grau i nivell de dependència reconegut puguin rebre de manera gratuïta informació i formació.

L’alcalde ha lliurat un diploma acreditatiu als participants i ha posat de relleu el suport municipal als cuidadors i cuidadores no professionals oferint de manera gratuïta aquest tipus de formació, així com grups d’ajuda, suport psicològic i un servei d’ajuda a domicili (SAD) durant les hores del curs, perquè el cuidador pugui assistir-hi amb tranquil·litat, sabent que el seu familiar està atès adequadament. “La Paeria, ha explicat el paer en cap, és conscient de l’important esforç emocional i físic que feu els cuidadors i cuidadores no professionals, que moltes vegades acaba també afectant la feina, la vida familiar i el temps d’oci”. És per això que des de l’Ajuntament de Lleida s’aposta per oferir una atenció de qualitat centrada en la persona i de suport als cuidadors (tall de veu de l’alcalde de Lleida). Es calcula que a Lleida hi ha més de 1.600 persones en situació de dependència que són ateses per familiars en els seus propis domicilis.

Per la seva banda, Xavier Rodamilans ha destacat que “ser cuidadors i cuidadores genera satisfacció de la feina ben feta però, alhora, és molt dur perquè moltes d’aquestes persones tenen conseqüències laborals, econòmiques i socials, ja que estadísticament s’ha comprovat que a aquesta tasca se li dedica 11 hores diàries, per la qual cosa la nostra tasca, des de les administracions, és agrair la feina que feu, però també persistir en trobar una política de sensibilitat social sobre el valor de cuidar”

Des de la Regidoria de les Polítiques per als drets de les persones es treballa en aquest projecte de formació donat que fer-se càrrec de l’atenció d’un familiar en situació de dependència és una tasca poc reconeguda i no professional que requereix d’un esforç físic i emocional continuat, que pot afectar a la feina, la vida familiar, la parella, la salut, l’oci i el temps lliure. Per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima, és necessari que el cuidador/a conservi unes condicions personals adequades i rebi el suport extern necessari per dur a terme l’atenció a la persona depenent, en les millors condicions possibles. Els equips de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Lleida programen el curs amb aquesta finalitat, dirigint-se a cuidadors no professionals de persones amb grau i nivell de dependència reconegut i protegit per la llei (graus III, II, I) que hagin signat el Programa Individual d’Atenció (PIA). L’objectiu és proporcionar informació, habilitats i tècniques a la persona cuidadora per millorar la qualitat de vida de la persona dependent, així com facilitar eines d’autocura per evitar situacions d’esgotament i claudicació.

Durant el curs es fan tallers d’11 sessions, fent una sessió setmanal de 1,5 hores (de 10.30 a 12 h) de març a maig. Es formen 4 grups d’entre 12 a 15 participants, en diferents centres de la ciutat que fan les sessions en 4 Centres Cívics de la ciutat: a Cappont (dilluns), a Balàfia (dimarts), a Mariola (dimecres) i a Democràcia (dijous).

El contingut de les sessions es divideixen en dos blocs temàtics. Per una banda, es treballa una part teòrica que proporciona a la persona cuidadora habilitats, tècniques i eines útils i senzilles per garantir una bona atenció a la persona dependent (alimentació, higiene, mobilitat i transferències, cures bàsiques, habitatge i seguretat, primers auxilis, aspectes psicològics de la persona dependent, etc.). I per l’altra banda, es dedica un bloc a l’autocura i el suport del cuidador, com gestió de l’estrès, aspectes psicològics del cuidador, autoestima o relaxació, entre altres. A més també es fa una visita al Centre per l’Autonomia Personal Sirius-Aremi.

A l'acte de cloenda també han assistit la regidora de CiU, M. Carme Culleré; el regidor de Ciutadans, José María Córdoba; el regidor de la Crida per Lleida-CUP, Francesc Gabarrell, i la regidora del PP, Dolors López.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration