Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Paeria habilita el centre obert del c/ Companyia com a refugi nocturn d’acollida

La Paeria habilita el centre obert del c/ Companyia com a refugi nocturn d’acollida

El servei d’allotjament entra en funcionament aquesta nit i té una capacitat per a 39 places, que complementen les 70 contractades a Jericó, per atendre els necessitats d’urgència residencial en aquesta època de l’any. Fins ara s’han atès 224 persones i s’han fet 1.644 pernoctacions La regidora Regina Cairol ha explicat que la voluntat de l’equip de govern és fer inversió social per avançar cap a una societat més inclusiva

L’Ajuntament de Lleida ha habilitat el centre obert del carrer Companyia, 1, com a refugi nocturn d’acollida, per donar resposta a la necessitat d’urgència residencial en el marc del Pla Iglú. El nou equipament ja entrarà en funcionament aquesta nit. Disposa d’una capacitat per a 39 places, amb hamaques es distribuiran en les diferents sales, i reuneix les condicions necessàries per al servei d’allotjament. Fins a la data, el Pla Iglú ha atès 224 persones i s’han realitzat 1.644 pernoctacions. El Centre Cívic de Balàfia, que ha fet les funcions de refugi, ha tingut una mitjana de 15 persones per nit.

La regidora de Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, ha explicat que, tal com es va informar als veïns de Balàfia, aquest era un espai provisional alternatiu a l’allotjament residencial d’urgència que es presta a la Fundació Jericó. Amb l’activació del nivell 1 d’iglú, hi ha dèficit de places disponibles per donar cobertura a les necessitats de les persones sense sostre, pel que es va optar per Balàfia com a espai habilitat d’urgència. Aquest dimecres, Cairol, juntament amb la regidora Elena Ferre, es van reunir amb l’entitat Som Veïns del Centre Històric per informar-los del trasllat del refugi, que acostuma a estar operatiu fins a finals de març i principis d’abril. En aquest sentit, l’equip de govern manté el compromís d’esponjar els serveis socials al barri i d’aplicar polítiques per dignificar-lo, encara que les circumstàncies han derivat a què s’hagi de recórrer a aquest recurs del Centre Històric com a refugi hivernal. La regidora ha apuntat que al gener es preveu una nova trobada amb la plataforma per exposar-los el pla de xoc que s’està treballant i en el qual també s’espera que hi participi.

La responsable de l’àrea social ha indicat que, fins que s’ha optat pel centre obert de Companyia, s’han hagut de descartar diverses opcions (espais municipals que necessitaven d’algunes obres prèvies o propietaris d’instal·lacions que han rebutjat el lloguer en saber a què destinava el local). En aquest espai es prestava un servei d’atenció socioeducativa, gestionat per l’entitat Prosec, que s’ha traslladat a la Casa del Dibuix, al c/ Cavallers, perquè pugui continuar la seva activitat amb les famílies del barri.

Segons ha assenyalat, el projecte del pla iglú ha de tenir una continuïtat cap al Housing First, amb l’atomització del servei. L’equip de govern vol que ningú dormi al carrer i no es tracta només d’oferir allotjament, sinó d’anar més enllà i fer un acompanyament i un treball d’inclusió. Cairol ha assegurat que Lleida ha de ser solidària amb aquestes persones i que s’han de destinar més recursos en inversió social per avançar com a societat.

La regidora ha recordat que l’equip d’inclusió social i els cossos de seguretat implicats en el projecte realitzen periòdicament una cerca activa de persones per la nit i informen del recurs per evitar els riscos de pernoctar al carrer quan la temperatura baixa i pot produir efectes en la integritat de les persones.

Treballadors i integradors socials seguiran treballant en el programa amb professionals de l’àmbit socioeducatiu de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, amb el qual s’ha contractat l’acollida del Pla Iglú. El projecte inclou altres recursos vinculats a l’àrea d’inclusió social, com el menjador social municipal, la bugaderia, etc.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida