Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Paeria posa en valor les capacitats de persones en risc d’exclusió social amb projectes d’apoderament i formació

La Paeria posa en valor les capacitats de persones en risc d’exclusió social amb projectes d’apoderament i formació

En el Dia Internacional per a l’eradicació de la pobresa, la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones referma el compromís per combatre la pobresa amb garantia de drets, la cobertura de necessitats bàsiques i l’apoderament d’aquestes persones, per generar oportunitats i facilitar seva inclusió social

L’Ajuntament de Lleida aposta per desenvolupar projectes d’apoderament, de formació i d’habilitats que permetin posar en valor les capacitats de persones que es troben en situació d’exclusió social. La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones atén les necessitats d’aquestes persones des d’una perspectiva que entén la lluita contra la pobresa amb garantia de drets, cobertura de necessitats bàsiques i amb accions d’apoderament. En el Dia Internacional per a l’eradicació de la pobresa la Paeria referma el seu compromís en aquesta direcció per acompanyar i donar suport a les persones i les seves famílies, generar oportunitats i garantir la seva autonomia.

El projecte Empodera’t és un exemple de la voluntat de promoure la seva formació i d’inserir socialment i laboral les persones sense llar. Actualment té en marxa un taller de construcció de mobiliari per a Escoles Bressol Municipals, en el qual participen l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol, els Serveis d’Educació i l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO). El taller, que acabarà a mitjans de novembre, compta amb 14 participants que fan un curs que els introdueix a la fusteria amb eines i materials que han utilitzat per fabricar mobiliari interior i exterior. A l’aprenentatge i la construcció de mobles s’afegeix un component social, pel benefici que hi aporta, material i especialment humà.

El taller de fusteria ha permès fabricar jardineres per a l’Escola Bressol Municipal El Rellotge, on s’ha instal·lat una tanca, i s’han treballat jardins verticals a les Escoles Bressol Municipals Parc de Gardeny, Bordeta i també a El Rellotge.

El curs de fusteria que ha fet l’IMO genera vincles amb les persones i habilitats socials i formatives, que afavoreixen el retorn al món ocupacional.

Així, el projecte Empodera’t, finançat per l’Obra Social La Caixa en el seu eix sociolaboral, ha impulsat aquesta acció, seguint la seva línia d’inserció social i laboral de les persones sense llar. Es continua, alhora, amb l’experiència realitzada en el taller de construcció de mobiliari interior i exterior amb palets, que es va destinar al projecte Housing First.

“La pobresa no és sinònim d’exclusió social. La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones parteix d’aquesta premissa per evitar que aquesta situació de risc esdevingui crònica i minvin les oportunitats d’autonomia, fets que poden derivar en deteriorament de la salut física o mental, afebliment o pèrdua de les xarxes socials i familiars o la pèrdua de l’habitatge, entre altres. El Housing First és un dels projectes que incideix en aquests factors i 4 persones estan en procés d’inclusió social i actualment tenen una vida autònoma a partir de la garantia del dret de l’habitatge”, ha destacat el tinent d’alcalde i regidor de Polítques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans.

L’atenció de la Paeria en temes d’habitatge també es concreta amb pisos d’inclusió municipals, que tenen un alt percentatge d'èxit. De les 38 persones acollides el 2016, un 58% tenen vida autònoma i no han tornat a situació de carrer. Totes elles tenen habitatge autònom i capacitat econòmica bàsica per afrontar les despeses de la vida quotidiana.

Entre altres programes municipals que es desenvolupen, hi ha el projecte SISMES que es fa conjuntament amb Salut. L’any 2016 ha fet una intervenció a carrer amb 16 persones en situació de pobresa severa i sense sostre. D’aquestes, 10 han accedit a recursos i a la xarxa de salut i, per tant, amb acompanyament, han sortit de la situació de sensellarisme.

Accions com els 2 horts comunitaris serveixen per aportar producció d'aliments als serveis i, alhora, per autoconsum, amb suport d'un voluntari sènior. Aquest treball dignifica i és de reciprocitat social, ja que també porten aliments al menjador social. 10 persones sense llar participen als horts comunitaris i una d'elles ha iniciat un projecte d’emprenedoria autònomament.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration