Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Saleta de la Panera exposa el projecte artístic participatiu “Criss-Crossing#Lleida”

La Saleta de la Panera exposa el projecte artístic participatiu “Criss-Crossing#Lleida”

La Paeria ha impulsat la iniciativa, la quarta que es desenvolupa en aquest espai dins el projecte “Empodera’t”, que ha anat a càrrec de l’artista Jordi Lafon i en la qual han participat alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol i usuaris del menjador social

La Saleta de la Panera exposa a partir d’avui un nou projecte artístic participatiu que porta per títol “Criss-Crossing#Lleida”. L’artista Jordi Lafon ha estat al capdavant d’aquesta nova iniciativa que ha impulsat la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol i el Centre d’Art la Panera. És la quarta acció en què hi participen alumnes d’Il·lustració de l’EMA i usuaris del menjador social i que es promou en el marc del projecte “Empodera’t”, que compta amb la col·laboració de La Caixa.

El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha destacat que el que s’ha pretès és canviar el concepte de menjador social i convertir-lo en una saleta d’estar, on la gent hi conviu. Alhora, es vol atansar l’art i la cultura als seus usuaris. En aquesta nova experiència artística, els participants han pogut traspassar la seva vivència a l’art.

La directora de l’EMA Leandre Cristòfol, Marta Pallarés, ha recordat que l’escola ha estat amb el projecte de La Saleta des del principi, amb tallers en què els estudiants i els usuaris s’impliquen perquè a través de l’art es faci reflexionar, fent una fusió d’elements. En aquesta ocasió, hi han participat els alumnes d’il·lustració. Des del Centre d’Art La Panera, Roser Sanjuan, ha afirmat que aquests projectes són un incentiu i que La Saleta és una proposta que es fa amb altres departaments de la Paeria amb la qual intenten vincular artistes que treballen la participació i conceptes inclusius. En aquest sentit, ha remarcat l’aportació que ha fet Lafon.

Durant 8 sessions des del 23 de novembre fins el 15 de desembre, s’ha realitzat aquest projecte en què hi han participant 20 persones, entre alumnes d’il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i usuaris de La Saleta. És un projecte que combina diferents registres propis de la tradició artística. D’una banda, pren com a referència el fet de caminar com a pràctica estètica, per aprofitar les accions i les conseqüències que se’n deriven, com per exemple l’observació i la reflexió sobre el nostre entorn. De l’altra, incorpora l’ús de la fotografia digital per utilitzar-la com a punt de partida per observar i generar un registre gràfic a partir de l’acte de caminar a la deriva pels carrers de Lleida.

Finalment fa ús del dibuix com a sistema universal de representació que, en aquest cas, serveix per aglutinar les experiències entrecreuades dels participants. L’experiència de dibuixar esdevé un assaig col·lectiu, de la mateixa manera que ho ha estat el recorregut. Caminar, observar i registrar mitjançant la fotografia digital és el punt de partida per realitzar la memòria gràfica que s’ha transformat en un gran mural de dibuixos a llapis sobre algunes parets a l’entorn de la Saleta de la Panera, a través de repassar les projeccions de les fotografies que s’han realitzat prèviament. S’ha intervingut al carrer, a la porta del menjador social i a La Saleta. Fotos del projecte Criss-Crossing#Lleida

Aquesta acció està emmarca dins del projecte “Empodera’t. Nou model d’intervenció social amb persones sense llar”, que recentment ha estat guardonat amb el 2n premi d'intervenció comunitària Josep Maria Rueda Palenzuela, pel seu caràcter innovador al superar el caràcter asistencial dels serveis de les persones sense llar i caminar cap a la perspectiva comunitària, la participació a través del treball artístic participatiu o el medi ambient.

Jordi Lafon (Barcelona, 1967): És artista visual llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Els seus treballs estableixen una relació entre els objectes, les persones i el seu entorn per crear un relat de matèria, espai i temps, inscrit en un paisatge entès com a escenari d’accions on esdevenen les relacions d’afecte i conflicte, poètica i política. Sovint, organitza les seves peces en forma d’arxiu o col·lecció, on afloren qualitats com l’ordre, el desordre, la cadència, la casualitat i el caos.

En els seus projectes també proposa la participació i la col·laboració com a vies d’intercanvi i d’aprenentatge compartint experiències com per exemple: el caminar com a pràctica estètica, el dibuix, la fotografia i l’escriptura. Ho materialitza amb projectes com: Caminants, Bales dins d’un marge, I Love La Mina, Els bastons d’Andrés, Relleus, Caminar amb el pare, Marges i Fronteres, Deriva Mussol, Goula. Projecte d’art, joc i memòria, Encontre, Com una Cadira i Criss Crossing.

La Saleta de la Panera, equipament social ubicat al carrer la Panera núm. 7, neix de l’aliança d’un servei d’atenció a necessitats bàsiques (Menjador social) amb l’art contemporani (Centre d’Art La Panera), posant en valor les necessitats estètiques i la sensibilitat en les seves diferents manifestacions. Una nova forma d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre l’àmbit social, el cultural i l’artístic. Seguint les intervencions artístiques realitzades prèviament durant aquest 2016, es busquen artistes que puguin desenvolupar pràctiques artístiques col·laboratives, que transformin els participants, per les dinàmiques que es generen, i l’espai La Saleta.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida