Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Seu Vella, fotografiada des d’un altre punt de vista

La Seu Vella, fotografiada des d’un altre punt de vista

“Repostalejant la Seu Vella” és un projecte realitzat per persones sense llar i alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol per ampliar la visibilitat i els usos del Turó i dotar-lo de noves interpretacions. S’han fet postals gratuïtes i també una exposició a La Saleta de la Panera, que mostra el resultat d’un procés de treball conjunt entre l’alumnat i les persones sense llar

La Seu Vella de Lleida vista des d’una altre punt de vista és el que ha pretès mostrar el projecte “Repostalejant la Seu Vella”, realitzat per persones sense llar i l’alumnat de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. Els tinents d’alcalde Xavier Rodamilans i Montse Parra han presentat avui el projecte i el resultat obtingut, que ofereix una visió coral del Turó de la Seu Vella a través d’imatges no habituals del seu entorn i que ha buscat posar al servei de les persones sense llar la possibilitat de rebre el potencial de l’art per identificar-s’hi i millorar la vinculació amb la ciutat. El resultat es pot veure en format de postal i en l’exposició que hi ha instal·lada a La Saleta de la Panera. A l’acte, hi han estat presents la directora de l'Escola Municipal, Marta Pallarés; per part del Centre d’Art La Panera, Antoni Jové, i el director del Consorci del Turó, Joan Baigol, així com el director de Banca d’Institucions de la Fundació Bancària La Caixa, Geremi Camí. També hi han assistit alumnes que han participat en el projecte i els usuàries dels serveis de l’àrea d’inclusió PSLL.

La Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, l’EMA Leandre Cristòfol i el Centre d’Art La Panera han organitzat el projecte, que ha comptat amb el suport del Consorci del Turó de la Seu Vella, així com amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”. El projecte va sorgir amb la idea de treballar el patrimoni de la ciutat com a símbol identitari, treballant aquest concepte des de la vessant pròpia, de grup, de la cultura i del territori. Així es promou l’arrelament i la identificació de les persones sense llar amb la ciutat a través del seu patrimoni cultural i històric. A més, el plantejament permet gaudir-lo, des de les emocions estètiques, valorant l’antiguitat, l’interès comú, etc.

Xavier Rodamilans ha afirmat que es treballa per ser una ciutat inclusiva, on hi hagi accés a la cultura, l’oci, l’educació, el treball, etc. i cap persona quedi fora de l’atenció de les necessitats bàsiques i d’aquesta altra vessant, recuperant els seus drets, ja que “recuperant els drets, es recuperen persones”. Tal i com es diu el projecte en el qual s’emmarca aquesta iniciativa, Empodera’t, s’han de buscar les millors solucions per implantar-les a la ciutat i perquè aquestes persones s’empoderin i es tornin a il·lusionar.

També ha recordat que aquestes accions s’integren i enriqueixen el projecte de la candidatura del Turó de la Seu Vella per ser Patrimoni Mundial de la Unesco.

La cap del Servei de Programes Sectorial, Marta Feixa, ha explicat que aquest projecte forma part del tercer bloc de les actuacions d’intervenció de la Regidoria, després de la sensibilització ciutadana i de la formació ocupacional. Segons ha indicat, és important que les persones sense llar recuperin hàbits i habilitats i que recuperin les relacions socials i amb el seu entorn. Per això, s’ha considerat que la Seu Vella era un espai emblemàtic que podria aconseguir una identificació i vinculació amb la ciutat.

Per la seva banda, Geremi Camí, ha reiterat la col·laboració que mantenen amb l’Ajuntament de Lleida amb aquests tipus de projectes, que pretenen recuperar la confiança d’aquetes persones.

Durant 6 mesos, el projecte ha desenvolupat els conceptes d’identitat i del gaudi perquè cada participant trobés el seu espai, el seu racó, que després ha compartit amb la resta de companys. Una de les estudiants de l’Escola Municipal d’Art, la Marta, ha explicat que s’ha fet una visita guiada al monument i s’han fet tallers per elaborar la proposta gràfica, on ha intervingut l’EMA, fent un treball conjunt amb els alumnes, fent parelles per fer les fotografies que han format part de la selecció final i que s’han fet en format postal. El Josep Lluís Mola, participant del projecte, ha explicat que ha estat una bona experiència i que li ha permès visitar la Seu Vella, on no havia estat mai. Alhora, ha pogut continuar el seu contacte amb la fotografia. De fet, aquest projecte dóna continuïtat a l’experiència prèvia dels tallers d’art i fotografia que s’han fet del 2011 al 2013.

A banda de les postals gratuïtes que s’han imprès, s’ha fet l’exposició “Repostalejant la Seu Vella” que es pot visitar fins al 31 de juny a la Saleta de la Panera. Aquesta és la tercera mostra que acull l’equipament Social “Panera 7” dins el seu espai expositiu La Saleta, després de les experiències d’Accionsmigrants.org i Makea tu vida. La Saleta de la Panera és una nova forma d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre l’àmbit social, el cultural i l’artístic.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration