Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies L'Ajuntament de Lleida ha ajudat 1.581 famílies en situació de pobresa energètica durant el 2016

L'Ajuntament de Lleida ha ajudat 1.581 famílies en situació de pobresa energètica durant el 2016

L’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida han renovat avui l’acord de col·laboració per al funcionament de la Càtedra d’Innovació Social, que promou la recerca i l’anàlisi en la innovació social per donar resposta a les actuals necessitats socials. Per a l’any 2017 té previst, entre d’altres projectes, impulsar investigacions en el camp de la infància en risc

L’Ajuntament de Lleida ha ajudat 1.581 famílies en situació de pobresa energètica durant el 2016, aquesta és un dels indicadors d’ajut social que ha exposat l’alcalde de Lleida avui en el marc de la signatura de la renovació de l’acord de col·laboració entre la Universitat de Lleida i l’Ajuntament de Lleida per a l’activitat que desenvolupa la Càtedra d’Innovació Social de la UdL dirigida pel Dr. Carles Alsinet i creada l’any 2014, té l’objectiu de generar valor i innovació en l’àmbit social, anticipar necessitats socials i elaborar propostes de futur.

L’alcalde ha destacat la importància de disposar d’eines, també d’innovació, en l’àmbit social en uns moments en què la societat reclama respostes. “El coneixement de les famílies i dels ciutadans que més ho necessiten, les tendències, l’evolució, el difondre bones pràctiques en cadascun dels àmbits són tasques en les quals es necessiten eines com la Càtedra d’Innovació Social” El Paer en Cap ha donat quatre indicadors que il·lustren les necessitats socials avui: l’any passat l’Ajuntament de Lleida, en temes estrictament de pobresa energètica pel que fa referència a subministres va ajudar 1.581 famílies, 294 famílies fan rebre ajuts per pagar habitatge i rebuts d’hipoteques, s’han aturat 82 casos de desnonaments i s’han adjudicat 90 habitatges des de la Mesa d’Emergències. També ha recordat el servei de Teleassistència, un projecte ubicat al Parc Científic, gestionat conjuntament per l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida, que combina innovació tecnològica amb innovació social.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, han signat el conveni que dóna continuïtat a la tasca que ha desenvolupat des del 2014 la Càtedra i que s’ha concretat amb accions com el Recompte de persones sense llar o l’Estudi sobre el benestar i la qualitat de vida de les persones grans a Lleida, entre d’altres.

El rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, per la seva banda, ha destacat que el concepte d’innovació habitualment ha anat més vinculat al concepte d’innovació industrial o tecnològica i “crec que és un encert absolut transmetre a les institucions i la societat que també cal fer innovació en aquest camp (social), tenim un país que investiga molt bé però fa malament la transferència cap a les empreses”. El rector de la Universitat ha destacat així mateix la importància estratègica pel territori de mancomunar experiències com les que es desenvolupen fruit de la col·laboració entre la Universitat, les empreses i institucions com la Paeria, en el cas d’avui, i la Diputació.

El director de la Càtedra d’Innovació Social i degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Carles Alsinet, ha explicat que la Càtedra pretén ser un espai de reflexió que el dia a dia no permet i després dels projectes desenvolupats aquest 2016 – el recompte de persones sense llar i l’estudi sobre la gent gran- per l’any 2017 es planteja una revisió del model d’atenció a la infància, “s’estan revisant models d’actuació i intervenció”. Alsinet ha explicat que un dels elements claus de la càtedra és el treball de les organitzacions saludables i l’ empoderament de les persones. La càtedra està centrada ara en el treball sobre les fortaleses, les capacitats i els talents “innovar vol dir tenir talent”, ha destacat Alsinet, i s’està realitzant aquest treball amb centres de secundària. Des de la càtedra també s’ha treballat amb persones aturades per mitjà de la col·laboració amb l’Institut Municipal d’Ocupació.

El tinent d’alcalde i regidor de Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha destacat la tasca que realitza la Universitat per col·laborar en el progrés de les persones i també la credibilitat que ofereix “ a la càtedra li demanem informació en què basar-nos per poder actuar des dels recursos socials municipal i ens ofereix a partir d’on podem començar a treballar i traçar els nostres objectius en els diferents vessants dels serveis socials, adreçats als joves, a la gent gran... “

Segons estableix el conveni signat avui la Càtedra d’Innovació Social orientarà els seus treballs en diferents àmbits d’actuació:

1. Desenvolupar un Observatori Social de Lleida, a partir de la definició d’indicadors claus i la posterior recollida i anàlisis dels mateixos, que permeti documentar, difondre i avaluar, de manera sistemàtica, els aspectes més rellevants de la situació social lleidatana, posant especial èmfasi amb tot allò que fa referència a la cohesió social, l’atenció a la infància, les persones grans i la lluita contra la pobresa.

2. Impulsar investigacions en el camp de l’acció social.

3. Elaborar propostes de models d’intervenció amb persones i/o col·lectius en situació de dificultat social, que aportin base tècnic-científica al desenvolupament de programes municipals d’intervenció.

4. Desenvolupar accions formatives en formats innovadors i creatius.

5. Realitzar projectes d’atenció i acompanyament a les persones, grups i organitzacions que afavoreixin el benestar de les mateixes.

Aquests àmbits d’actuació es recullen en un pla de treball anual específic:

1.Observatori Social de Lleida

- Definició d’indicadors genèrics i centrats en Lleida ciutat. Sistematització de dades claus

- Recopilar i visibilitzar estudis específics ja realitzats

- Estudi Infància en risc.

- Supervisió de la recollida i anàlisi de dades del procés participatiu dins el Consell de la Gent gran “Ciutats amigues de les persones grans”

2. Elaborar propostes de models d’intervenció amb persones i/o col·lectius en situació de dificultat social

- Abordatge educatiu de la infància en risc.

3. Desenvolupar accions formatives en formats innovadors i creatius

- IV Jornades d’Innovació Social a Lleida

4. Realitzar projectes d’atenció i acompanyament a les persones, grups i organitzacions que afavoreixin el benestar de les mateixes

- Organitzacions saludables –

- Coordinació Grup de treball “Impacte de la pobresa en les persones grans” en el si del Consell de Benestar i Acció Social.

A la signatura del conveni hi han assistit també el tinent d'alcalde Joan Gómez i els regidors José Maria Córdoba i Carles Vega.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration