Lleida inicia la campanya d’atenció a persones temporeres incorporant allotjament, intervenció comunitària i accions d’inserció laboral
Lleida inicia avui el projecte d’atenció i acollida a les persones temporeres que arriben a la ciutat durant la campanya de la fruita. Aquest 2016 s’ha adaptat a un nou model integral que, entre altres, incorpora l’accés a l’allotjament, més intervenció comunitària i accions d’inserció sociolaboral. El paer en cap, Àngel Ros, ha presentat la campanya, en la qual participen uns 130 voluntaris de 9 entitats. Ros ha remarcat el treball en xarxa i la coordinació dels recursos, així com una atenció integrada, que diferencia la qüestió laboral i l’àmbit d’atenció social i humanitari. L’alcalde de Lleida ha assegurat que la Paeria s’esforça per millorar les polítiques que s’apliquen en aquest sentit i que demostra sensibilitat a l’hora d’atendre aquestes necessitats. L’objectiu, segons ha indicat, és que cap persona temporera dormi al carrer i que sigui atesa amb tota la dignitat.
L’acte per informar sobre la campanya s’ha fet en un dels nous espais que s’hi incorporen, l’antic convent de Sant Clara. En aquest edifici, ubicat al carrer Lluís Besa, s’ha ubicat l’Oficina Única, una sala relacional i de descans i el servei de perruqueria. També tindrà un put d’informació de l’Associació Antisida de Lleida. L’antic mercat de Santa Teresa mantindrà els diversos serveis que ja oferia, com el repartiment d’aliments, la consigna, les dutxes, el rober i la bugaderia La Fundació Jericó serà l’encarregada de l’allotjament, amb una setantena de places que s’afegiran a les que ja tenen reservades habitualment. A més, tindrà un nou servei d’alimentació, ja que les persones allotjades podran sopar i recollir bossa d’aliments per dinar.
Avui s’ha iniciat el servei de l’Oficina Única i els serveis es posaran en marxa a partir de dimecres. En l’oficina d’atenció social, que fa una primera acollida, facilita l’accés als recursos i ordena els fluxos, gestionat els recursos. Hi haurà atenció educativa a l’entorn dels temporers i, prèviament, també s’ha fet formació als professionals de la campanya per part d’Unió de Pagesos. El projecte compta col·laboradors de l’IMO, tant treballadors socials, educadors o mediadors interculturals, entre altres. L’any passat es van atendre 673 persones en els mesos de campanya.
Les entitats que participen en el projecte de 2016 són Càritas Diocesana de Lleida, Creu Roja de Lleida, ADRA, Associació ESCLAT – Sta. Teresina, Arrels- Sant Ignasi, Troballes-Empresa d’Inserció, Unió de Pagesos, Fundació Jericó i Associació Antisida de Lleida.
La campanya preveu finalitzar a finals d’agost, el 22, després de valorar les necessitats i la seva continuïtat, encara que la consigna es mantindrà uns dies més. Els objectius del projecte integral són garantir l’acollida i l’atenció bàsica en qüestions de salut, higiene, alimentació o allotjament, a les persones sense recursos durant un període de temps suficient com perquè puguin avaluar les possibilitats reals de treballar a la campanya; felicitar l’accés als agents que coordinen la contractació, com sindicats, oficines de la fruita o empresaris o coordinar els esforços de les entitats.