Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies Lleida treballa amb el programa #Invulnerables per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social

Lleida treballa amb el programa #Invulnerables per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social

L’alcalde, Àngel Ros, Sor Lucia Caram i Marc Simón, de la Fundació La Caixa, han presentat aquest projecte innovador que promou el treball en xarxa entre els agents del territori, tant públics com privats, perquè els infants i els joves tinguin les mateixes oportunitats #Invulnerables s’està desenvolupant al barri de la Mariola de Lleida, on avui s’ha visitat el Centre Materno Infantil, una escola bressol que té la particularitat que es formen infants i pares La Paeria porta a terme aquest programa amb la Generalitat, l’Obra Social “La Caixa, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol, impulsors d’#Invulnerables, que s’ha implantat a 8 territoris de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida participa amb el programa #Invulnerables, que lluita contra la pobresa i l’exclusió social. El paer en cap, Àngel Ros; Sor Lucia Caram i el director de l’Àrea d’integració Social de la Fundació “La Caixa”, Marc Simón, han presentat avui a Lleida el programa, que s’adreça a infants i famílies que viuen en un context de vulnerabilitat. La Generalitat, l’Obra Social ”la Caixa”, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol, que dirigeix Sor Lucia Caram, promouen el programa, que a Lleida es porta a terme al barri de la Mariola i s’està treballant amb la zona Nord-Est (Balàfia, Pardinyes i el Secà de Sant Pere).

L’alcalde de Lleida, acompanyat de la tinent d'alcalde Montse Mínguez, ha afirmat que conjuntament s’ha triat la Mariola per desenvolupar-hi un projecte d’infància en risc. #Invulnerables és un programa que es dirigeix a infants i joves d’entre 0 i 18 anys que viuen en contextos d’exclusió social, així com a les seves famílies. L’objectiu és donar resposta a les necessitats bàsiques que no tenen cobertes i oferir-los orientació, acompanyament i suport integral perquè puguin sortir d’aquesta situació de vulnerabilitat. El programa arriba a unes 40 famílies i uns 85 infants, complementant els serveis socials que s’ha ofereixen (aules de reforç escolar, atenció psicoterapèutica, etc.).

Àngel Ros ha apuntat que hi ha diferents òptiques des d’on mirar la pobresa, com l’educativa, l’energètica o l’alimentària. Ros ha explicat que la presentació del programa a Lleida s’ha fet al Centre Materno Infantil, una escola bressol que té la particularitat que es formen infants i pares. En aquest sentit, ha dit que és important educar, tant els nens com les seves famílies per adquirir hàbits saludables. El paer en cap ha recordat també el treball que es fa des dels centres oberts a Lleida.

Sor Lucia Caram ha destacat quins són els reptes d’aquesta iniciativa:

-Trencar el cercle de transmissió de la pobresa de pares a fills.

-Igualar les oportunitats d’infants i joves vulnerables a través de l’educació.

-Aconseguir desenvolupar al màxim el potencial de cada infant. Els esforços se centren en el desenvolupament del menor mitjançant recursos com el reforç escolar o les activitats extraescolars lúdiques.

-Avançar en la plena integració de la unitat familiar en la dinàmica de la societat. La intervenció amb menors no es pot abordar d’una manera aïllada perquè s’ha de tenir en compte que formen part d’un nucli familiar. Per això, és important treballar amb les famílies les relacions d’afecte, la integració a l’escola i l’acompanyament de tots els seus membres.

Les eines a través de les quals es tira endavant són els programes CaixaProinfància i Inforpora, de l’Obra Social “La Caixa”, i amb “FutbolNet” i “Barçakids” amb la Fundació FC Barcelona. El projecte #Invulnerables creix amb la implicació del jugador del FC Barcelona, Leo Messi, com a padrí d’aquesta iniciativa i amb l’inici de la construcció de la Casa de la Infància Francesc d’Assís a Manresa, des d’on es coordinarà l’acció social del programa.

Sor Lucía ha parlat de la importància d’implantar aquests programes a través de la col·laboració pública i privada. “Si tots sumem, tots esdevindrem invulnerables”, ha assegurat. Per això, l’element innovador d’#Invulnerables és el treball en xarxa entre tots els agents del territori, tant públics com privats. I la voluntat és aconseguir una xarxa d’empreses que també s’impliquin a cada territori.

Des de la Fundació La Caixa, Simón ha manifestat que si es millora l’àmbit educatiu dels infants i les seves famílies, en aquests entorns de vulnerabilitat, també s’aconsegueix una millora social. Ha comentat els programes Incorpora i CaixaProinfància, programes que es fan amb entitats del Tercer Sector, i del treball que també és fa a la ciutat de Lleida, a La Mariola i a la zona Nord-Est.

#Invulnerables, que es va posar en marxa fa un any, es desenvolupa en 8 territoris, seguint el criteri d’equilibri territorial i els resultats dels indicadors locals de risc de pobresa i exclusió social: renda, desocupació, protecció social i demografia. A banda del barri de la Mariola de Lleida, els municipis on es porta a terme són Manresa, Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, el Vendrell, Tortosa i Salt.

El Centre Municipal Materno Infantil de La Mariola ofereix un servei d’atenció educativa a infants de 7 mesos a 3 anys i llurs famílies. Funciona des de l’any 1993 amb 35 places disponibles. En els últims 6 anys ha realitzat atencions a 306 infants i les seves famílies. Igualment, l’Ajuntament desenvolupa altres programes en matèria d’atenció a la infància en situació de vulnerabilitat, alguns dels quals amb la col·laboració de la Fundació Bancària - La Caixa.

La ciutat de Lleida compta amb 11 centres oberts, dels quals 5 són municipals i 4 estan gestionats per entitats del tercer sector, amb les quals es treballa estretament i en xarxa. Els centres oberts municipals són gestionats per Prosec, al Centre Històric (Companyia i Remolins), la Fundació Champagnat, a Mariola (Pas a Pas) i a Balàfia (Nord-Est), i Salesians Sant Jordi, a Bordeta (Mercadet). Els centres no municipals als quals la Paeria dóna suport són gestionats també per la Fundació Champagnat, a la Mariola (Calidoscopi), Salesians Sant Jordi a la Bordeta (Mercat) i el Centre Històric (Trampolí), i a l’Associació Esclat Sta. Teresina, a Mariola-Pius XII (Pare Palau). S’han de sumar les dues ciberaules municipals, Gairoles al Centre Històric, i Moreres, a la Mariola. En total total, hi ha 390 places amb una capacitat per a 625 infants i adolescents.

Els centres oberts són serveis diürns d’atenció a infants, especialment vulnerables, en horari extraescolar adreçats a infants, adolescents i joves dels 3 fins als 18 anys, segons les necessitats de l’entorn. Funcionen en horari extraescolar normalment de dilluns a divendres, sent un recurs de dedicació intensiva on cada infant és atès un mínim de 7 hores setmanals. Aquests espais reben suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Contracte programa.

Sor Lucia Caram ha estat la impulsora de la Fundació Rosa Oriol, que atén 1.400 famílies. Entre altres reconeixements de la seva trajectòria, l’any passat va rebre el Premi Memorial Àlex Seglers per la seva activitat a favor de l’ecumenisme, per promoure activitats com l’impuls a la creació del Grup de Diàleg Interreligiós a la Ciutat de Manresa i la seva responsabilitat en l’organització del II Parlament Català de les Religions al 2006. L’any 2015 també va ser guardonada amb el Premi Català de l’any, que s’atorga per votació entre els lectors d’El Periódico de Catalunya i els espectadors del programa "Els matins" de TV3.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration