Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies Nova exposició a la Saleta de la Panera amb el projecte “Vida Activa!”

Nova exposició a la Saleta de la Panera amb el projecte “Vida Activa!”

El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha destacat la suma de les diferents parts implicades, que ha obtingut com a resultat aquesta exposició artística col·laborativa, amb usuaris de la Saleta, alumnes de l’Escola Municipal d’Art i els tècnics de la Panera “Vida Activa!” és una proposta de l’artista Jordi Mitjà, en què s’ha buscat una altra vida a llibres vells o de segona mà, creant un volum col·lectiu amb les aportacions dels participants

L’espai de la Saleta de la Panera exposa a partir d’avui el projecte “Vida Activa!”, proposta de Jordi Mitjà, que ha comptat amb la participació dels usuaris de la Saleta, alumnes de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol i del Centre d’Art La Panera de Lleida. El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha participant en l’acte d’obertura de la mostra i ha remarcat que amb aquesta proposta, la sisena que es fa en aquest espai, les persones usuàries del servei mostren les seves capacitats i s’adonen, alhora que demostren, que el seu treball també és important per a la resta de la societat.

La directora de La Panera, Cèlia del Diego, ha explicat que el motiu de selecció de l’artista Jordi Mitjà és per la seva participació en l’exposició 10a Biennal Leandre Cristòfol. Amb els llibres d’artista, un format enmig de la literatura i les arts visuals, Mitjà ha generat idees, debats i produccions artístiques, partint d'objectes i materials de baix cost, concretament, amb llibres de vell. Així, s’han reutilitzat els llibres i s’ha cercat una segona vida als objectes, als volums publicat, perquè no desapareixen i perquè se’ls doni una altra possibilitat.

Els alumnes i els usuaris han explicat l’experiència. S’han fet 3 sessions, a càrrec de Jordi Mitjà, amb una vintena de participants, entre alumnes d’il·lustració de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol i usuaris del “La Saleta de la Panera, Equipament Social”. El taller ha servit per explorar les possibilitats creatives dels llibres d’artista a partir de la línia de treball marcada per l’artista. El resultat es mostra ara en format expositiu a La Saleta. A partir de l’abril tindrà una ampliació a la Biblioteca Pública de Lleida. La directora de la Biblioteca, Antònia Capdevila, ha posat en valor la participació conjunta en el projecte, així com la possibilitat de poder exposar el resultat original del taller a la Biblioteca. Capdevila ha explicat que sempre intenten donar-li “set vides” als llibres i que s’ha vist que encara es pot allargar més.

Els participants ha assegurat que ha estat una vivència gratificant i que els ha servit per mirar una més enllà de l’ús habitual dels llibres.

“Vida Activa!” ha comptat amb la participació de Giuseppe Grimaldi, Hossain Tigra, Dorel Mortila, Lafdil Aussaqui, Younes Bouhout, Nila De Vera, Maria Alba, Amanda Àlvarez, Marc Chic, Miriam Ruíz, Denisa Tatar, Eloi Tella, Gemma Torrent, Robert Cabrera, Estefania Contreras, Gisela Font, Eric Garrido, Anna Llovera i Claudia Simon.

La metodologia

La metodologia que s’ha emprat ha estat: una sessió prèvia de presentació de l’artista i de què es parla quan es parla de publicació especial amb estudiants de l’Escola i els usuaris de La Saleta. La segona i tercera sessió han girat al voltant del desplegament de llibres de vell, alguns d’ells clàssics de la literatura, altres desconeguts, els quals es van analitzar des d’un altre punt de vista. En aquesta ocasió, els participants, com si es tractessin d’investigadors, van explorar les pàgines interiors, les portades, els lloms, les contraportades, darrera les solapes, buscant notes, senyals, subratllats, missatges, preus, fe d’errates, etc. per convertir en una publicació.

Quan localitzaven alguns dels paràmetres que buscaven, els documentaven, fotocopiant-los i classificant-los en munts, que han anat configurant una publicació col·lectiva resultat del treball dels participants.

La part més creadora va ser quan a partir de les portades o dels continguts dels llibres van fer una intervenció a partir de diferents estratègies, com el collage o contraposant amb petits objectes.

L’artista

Jordi Mitjà (Figueres, 1970) ha realitzat residències a Cuba, Ciutat de Mèxic i a São Paulo. Se li ha dedicat una exposició a l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró, i ha participat en les exposicions inaugurals del Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona i del Canòdrom de la Meridiana de Barcelona. La seva obra es troba en col·leccions públiques com el Museu de l'Empordà, la mediateca de la Fundació "la Caixa", o el Centro Gallego de Arte Contemporáneo, entre d'altres. La seva obra es caracteritza per la crítica social, que treballa a partir d’imatges de la vida quotidiana que l’artista registra contínuament. Col·lecciona experiències, imatges, inventa situacions, indaga en arxius i proposa accions per examinar les reaccions humanes més simples en front a situacions imprevistes. Extreu i inventa a partir de la realitat, bé a través d’un tractament fílmic, bé publicacions o objectes, les seves propostes susciten qüestions sobre l’individu, els comportaments socials i l’art.

El projecte

L’aliança d’un servei d’atenció a necessitats bàsiques (Menjador social) amb l’art contemporani (Centre d’Art la Panera) i l’EAM Leandre Cristòfol és possible, posant en valor les necessitats estètiques i la sensibilitat en totes les seves manifestacions. Així neix “La saleta de la Panera”. Una nova forma d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre l’àmbit social, el cultural i l’artístic. Seguint les intervencions artístiques realitzades, es busquen artistes que puguin desenvolupar pràctiques artístiques col·laboratives, que transformin tant als participants, creant una experiència estètica significativa, com l’espai de la Saleta.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration