Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies Quinze famílies en risc d’exclusió podran accedir al projecte d’Horts Socials a Rufea

Quinze famílies en risc d’exclusió podran accedir al projecte d’Horts Socials a Rufea

La Fundació Lleida 21 i l’Obra Social de “la Caixa” signen el conveni per posar en marxa el projecte que el paer en cap assenyala de gran importància, “perquè afavoreix les polítiques actives a favor de la igualtat i la inclusió social” Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida faran la selecció dels candidats que també participaran en un procés de formació i acompanyament

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, com a president de la Fundació Lleida 21, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han signat aquest migdia el conveni per desenvolupar el projecte Horts Socials a Rufea, una iniciativa que té com a objectiu facilitar l’activitat agrària com a eina d’empoderament i de millora de la qualitat de vida a famílies de Lleida en risc d’exclusió social.

El paer en cap ha volgut posar en valor que una entitat com “la Caixa” pensi i posi atenció en persones amb risc d’exclusió social. “Els horts socials de Rufea són un salt de dimensions molt importants, no només per l’abast del mateix programa sinó també pel concepte que hi ha al seu darrere. Una activitat relacionada amb la natura, amb l’economia agroalimentària on Lleida és capital i, alhora, un element de socialització i per compartir. Estem davant d’un projecte que afavoreix les polítiques actives a favor de la igualtat i de la inclusió social”, ha dit.

Per la seva part, el director territorial de “la Caixa”, Jaume Masana, ha expressat la satisfacció de la seva entitat a poder participar en projectes socials. “Està en el nostre ADN revertir al territori part dels beneficis de l’entitat”, ha explicat, alhora que ha explicat que aquest programa era especial, perquè va més enllà de poder tenir un terreny on fer un hort, ja que empodera les persones en risc d’exclusió que, a més de tenir una ocupació veuen els fruits del seu treball. “Algú pot pensar que fer un hort és senzill i costa quatre duros, però aquest projecte també contempla l’acompanyament i assessorament d’un tècnic dinamitzador, que formarà i educarà a les famílies que el conreïn”, ha manifestat.

Han assistit a l’acte de signatura el tinent d’alcalde Xavier Rodamilans i els regidors Joan Queralt, Paco Cerdà, José María Córdoba i Joan Vilella.

El conveni

La Fundació Lleida 21 gestiona el projecte dels Horts Familiars de Rufea des del seu inici, l’any 2011, cedint parcel·les a famílies de Lleida, per al cultiu de les hortalisses d’autoconsum, i a entitats socials, que desenvolupen projectes per a diferents col·lectius.

Amb la signatura del conveni d’avui amb l’Obra Social “la Caixa”, s’enforteix el vessant social de l’activitat agrària a l’Horta de Lleida, ja que permet formar les famílies amb risc d’exclusió, perquè aprenguin a cultivar els horts de manera autònoma. La finalitat és que l’activitat agrària actuï com a tasca que millori la seva qualitat de vida en diferents aspectes (ocupació del temps, activitat física, relacional, alimentació...).

En aquesta primera edició, està previst que participin en el projecte 15 famílies, i que la formació i acompanyament es dugui a terme entre els mesos d’abril i novembre de 2019, cobrint tota la temporada hortícola estival i part de la hivernal.

El primer pas per a desenvolupar el projecte serà seleccionar a les famílies participants, a través de Serveis Socials de l’Ajuntament, que a més farà el seu seguiment durant tota la durada del projecte i actuarà en cas que sorgeixi algun problema afegit.

Una vegada les famílies estiguin seleccionades s’iniciarà el projecte de formació i acompanyament. Aquest es realitzarà principalment als mateixos horts de Rufea. En alguns casos, per tractar temes teòrics o en casos de mal temps, les sessions es realitzaran en una aula a Lleida.

A cada sessió es treballarà la formació en l’activitat pràctica hortícola d’autoconsum (diferents cultius, tècniques, reg, control de plagues i malaltes, eines...). A la vegada es realitzaran també dinàmiques i exercicis per millorar les seves relacions i el seu benestar personal (planificació del temps, tallers de cuina dels aliments produïts, organització dels espais comuns...).

Cada família, formada per un o dos membres, gestionarà el seu propi hort, de manera que el que cultivi serà pel seu consum, i en un futur podran continuar gestionant l’hort de manera autònoma.

Amb la signatura del conveni de col·laboració, l’Obra Social “la Caixa” es compromet a aportar 8.000 euros al pressupost del projecte, quantificat en 17.350.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration