Reunió per treballar en el projecte d’atenció a les persones temporeres 2017
El projecte d’atenció a les persones temporeres, que respon a un model de gestió integral, està avançant per estar a punt de cara a la campanya 2017. La proposta inclou propostes i recomanacions de l’àmbit laboral, d’acollida i de convivència, que alhora, s’estructuren diferents eixos d’acció com els serveis socioeducatius, els d’atenció a les necessitats bàsiques o els d’accions de promoció de la salut. El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha presentat avui amb l’equip de tècnics municipals alguns dels punts desenvolupats en el marc del projecte, que donen continuïtat al de la temporada passada. Així, a més de seguir amb un model de gestió integral, es tornarà a ubicar l’oficina única d’atenció social tornarà al convent de Santa Clara.
Entre altres, els servei d’allotjament mantindrà els criteris i la temporalitat de la campanya 2016. La Fundació Jericó, que també fa la funció d’alberg municipal, acollirà el 1r nivell d’allotjament, amb la disponibilitat d’entre 60 a 80 places per dia. En els primers dies es farà una valoració per poder fer la primera tasca de detecció, derivació i contenció de recerca de feina a la zona. S’inclouen l’esmorzar, el pícnic dinar i el sopar. S’estan portant a terme negociacions fora d’aquest espai per atendre un 2n nivell d’allotjament per a aquelles persones amb feina però que no en disposen facilitat pel qui els contracta.
Continuaran els serveis de dutxes, alimentació, sopars a l’alberg Jericó, consigna o rober, que es reforçaran amb altres serveis i accions, com facilitar informació sobre l’empadronament per poder disposar d’accés a la targeta sanitària en els casos d’especial vulnerabilitat o afavorir la participació en activitats municipals i/o associatives locals, esportives, lúdiques, etc. També es faran grups d’orientació sociolaboral o un seminari adreçat al sector empresarial, per remarcar les potencialitats laborals i contractuals de les persones temporeres. A més, es potenciarà treballar amb altres municipis de l’entorn de Lleida per col·laborar en aquest model d’atenció integral.
La Xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques ha treballat, un any més, el projecte, definint les dinàmiques i els serveis que es presten entre les diferents entitats implicades. Les organitzacions que participen en el projecte de gestió integral per a l’atenció a les persones temporeres són Càritas diocesana de Lleida, Creu Roja de Lleida, ADRA, Associació ESCLAT- Sta Teresina, Arrels - Sant Ignasi, Troballes – Empresa d’Inserció, Unió de pagesos, Fundació Jericó i Associació Antisida de Lleida i més d’un centenar de voluntaris.