Taller artístic, social i cultural, a La Saleta de la Panera a càrrec del grup Democracia
La Saleta de La Panera té com a prioritat la inclusió de persones en situacions de risc, pel que el taller s’ha dirigit cap a l’autorepresentació dels participants enfront la imatge fabricada pels mitjans de comunicació de masses i la imatge instrumentalitzada per determinades pràctiques artístiques.
El contingut del taller ha desenvolupat exercicis i eines que facilitessin l'autorepresentació i l'experimentació amb diferents formes de producció alternatives i econòmiques (cartells, octavetes, stencils, pancartes) que es puguin aplicar en la difusió. En aquest sentit és un projecte eminentment pràctic en el qual les eines de l'art s'utilitzen per a la creació i reproducció dels continguts desenvolupats pels participants del taller. Dins de les dinàmiques que situen una major efectivitat a l'art de contingut social quan aquest es posa al servei de determinades comunitats.
La participació dels estudiants d'art ha consistit en contribuir a la formalització de les propostes d'autorepresentació dels usuaris de La Saleta, a partir dels seus coneixements sobre arts visuals dins d'un procés de treball col·laboratiu.
La Saleta de la Panera. Parteix d'una nova forma d'entendre les necessitats de les persones i com a laboratori d’assaig entre les noves possibilitats que es poden obrir amb la interacció entre l'àmbit educatiu, social i cultural.
La seva singularitat rau en el fet que es tracta d'un projecte interdepartamental de l'Ajuntament de Lleida, entre un servei d'atenció de necessitats bàsiques (Menjador social), un centre d'art contemporani (Centre d'Art La Panera) i l'Escola Art Municipal Leandre Cristòfol (escola de Belles Arts). D’aquesta manera, es combina art, pedagogia i inclusió social, amb projectes que posen en valor les pràctiques artístiques que ajuden a desenvolupar el pensament crític i el compromís ètic, amb una clara voluntat d’empoderament per part dels seus participants i, per tant, d’inclusió.
DEMOCRACIA. Equip de treball format a Madrid el 2006.
La pràctica de DEMOCRÀCIA s'inicia a partir de la discussió i l'enfrontament d'idees i formes d'acció. El mateix fet de treballar en grup fixa un interès d'intervenció en l'àmbit del social. DEMOCRACIA funciona com un node d'interessos agrupats de forma temporal per al desenvolupament d'un mateix objectiu, el qual s'aborda des de diferents perspectives: les de cada un dels participants en el projecte, sent aquests tant els diferents agents i productors que conformen DEMOCRACIA (permanents i ocasionals) com a comunitats específiques amb les quals s'estableix una col·laboració.
Han exposat les seves creacions en centres d'art contemporani de tot Europa que van del Centre Pompidou de París o el BPS22 de Charleroi al MOCCA de Toronto, el Museu MAXXI de Roma o el Frankfurter Kunstverein de Frankfurt, entre d'altres.