Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies Usuaris de La Saleta participen en la creació d’un banc de coneixement amb alumnes de l’Escola d’Art i Treball Social

Usuaris de La Saleta participen en la creació d’un banc de coneixement amb alumnes de l’Escola d’Art i Treball Social

L’artista Isidro López – Aparicio ha liderat el projecte “Liberis Artium Universitas”, basat en les vivències aportades pels diferents grups de treball i la pròpia experiència de la iniciativa, en què s’ha demostrat que tots podem aprendre de tots. L’exposició és una acció més dins del programa Empodera’t

La Saleta de la Panera exposa un nou projecte participatiu liderat per l’artista Isidro López-Aparicio, en què hi han pres part usuaris del menjador social i estudiants de Treball Social de la Universitat de Lleida i de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol. “Liberis Artium Universitas (LAU)” és el taller que s’ha fet on els usuaris han replantejat el model d'Universitat i s’han convertit en el claustre de professors de la LAU.

El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha destacat que el projecte s’hagi desenvolupat amb col·lectius diversos i amb la memòria com a peça important. La regidora d’Educació, Rosa M. Salmerón, també ha posat en relleu l’entorn participatiu que s’ha creat, amb l’aportació de cada grup de treball amb diferents visions i experiències. La directora del Centre d’Art La Panera, Cèlia del Diego, ha apuntat que el projecte reflexiona sobre allò que s’ensenya a la universitat, de quina manera i quins coneixements queden fora. Per això, ha creat una “universitat alternativa” on “tots podem aprendre de tots”.

Per la seva banda, el coordinador del Grau de Treball Social de la Universitat de Lleida, Ramon Julià, ha destacat l’oportunitat que ha suposat per als alumnes col·laborar en aquest projecte, en què s’han donat diversos ingredients com el treball grupal, la perspectiva humanística, l’eix col·laboratiu i l’interdisciplinar.

Els alumnes han explicat l’experiència que han compartit amb la resta de membres del projecte, que ha tingut les persones com a protagonistes, de les qual s’han enriquit, amb l’intercanvi d’emocions i de relacions interpersonals. Igualment l’Andrés i l’Ariadna han explicat el procés que han seguit en l’elaboració dels murals i dels gravats, que es poden veure a l’exposició de la Saleta.

El projecte ha pretès construir un banc de coneixement i s’ha mostrat amb material infogràfic i videogràfic, que conformen un mòdul docent o titulació avalada per la LAU. El taller s’ha desenvolupat en cinc sessions en què s’han posat en comú el coneixement, les capacitats i les potencialitats (tecnologia, art, gastronomia, esports, etc.) per crear, entre tots, aquest banc de coneixement.

Isidro López-Aparicio (Santisteban del Puerto, Jaén, 1967) és artista, professor universitari i comissari. La seva obra es desenvolupa en els àmbits de les arts plàstiques i visuals, la instal·lació i l’art d’acció es un artista, professor universitari i comissari. Manté una important vessant de compromís social. En les seves últimes exposicions, el seu treball artístic gira al voltant dels objectes i el lloc que aquests ocupen a la nostra vida.

Aquesta acció està emmarca dins de l’“Empodera’t. Nou model d’intervenció social amb persones sense llar”, un projecte innovador que supera el caràcter assistencial dels serveis de les persones sense llar i camina cap a la perspectiva comunitària, la participació a través del treball artístic participatiu o el medi ambient.

La Saleta de la Panera és projecte que sorgeix per visualitzar una nova forma d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre l’àmbit social, el cultural i l’artístic. Aquest projecte és la constatació que l’aliança d’un servei d’atenció a necessitats bàsiques (Menjador social) amb l’art contemporani (Centre d’art La Panera) i l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol pot apoderar les necessitats estètiques i la sensibilitat en totes les seves manifestacions.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida