Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies “Growing Together” es presenta a l’Escola de Balàfia per créixer i conviure en la diversitat

“Growing Together” es presenta a l’Escola de Balàfia per créixer i conviure en la diversitat

El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha explicat que el projecte europeu, en el qual participa la Paeria i aquest centre educatiu conjuntament amb dos escoles de Portugal i Itàlia i els seus ajuntaments, vol potenciar la participació de les famílies en les activitats dels seus fills per fomentar la interculturalitat, la convivència i la cohesió social 30 famílies hi participaran activament durant 2 anys, encara que “Growing Together”, projecte pioner a l’Estat, es projecta vers el conjunt de les famílies de l’escola, del barri i de la ciutat

El projecte educatiu “Growing Together” ha estat presentat avui a l’Escola de Balàfia a les famílies d’aquest centre per fer-les partícips del que és una iniciativa d’àmbit europeu, en què hi participa la Paeria i el mateix centre, conjuntament amb Portugal i d’Itàlia. El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, amb el tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha explicat que aquest projecte s’adreça als veïns i veïnes del barri i especialment la comunitat educativa de l’Escola de Balàfia. Rodamilans ha afirmat que acollir és acceptar les diversitat i conviure-hi i que Lleida i Catalunya són terra d’acollida, pel que s’han d’aprofitar les aportacions positives de les diferents cultures per créixer en la diversitat.

El grup objecte d’intervenció seran els pares i mares dels alumnes de l’escola. Així, una trentena de famílies (15 aquest curs escolar i 15 el que ve), treballaran en tallers per al desenvolupament de capacitats i habilitats, entorn al llenguatge, els recursos socials, sanitaris, educatius, etc. Rodamilans ha apuntat que s’acompanyarà aquestes 30 famílies per entendre la diversitat a través de les seves arrels i els costums i les de la ciutat on viuen. Tall de veu X.Rodamilans

La directora del centre, Salut Huerta, ha indicat que “Creixent junts” és una proposta d’integració i de participació de les famílies en les activitats de l’escola, del barri i de la ciutat, perquè en formin part activament. L’idioma o la manca de coneixement no han de ser entrebancs per participar-hi pel que, segons ha comentat, es pretén que s’integrin i que hi col·laborin.

Els representants de les comunitats llatinoamericanes, senegaleses, gambianes i marroquines han manifestat el seu desig de tirar endavant la proposta per compartir tradicions i cultures i han incentivat la implicació de les famílies per aportar i decidir com a ciutadans de Lleida, considerant-se ciutadans d’aquí no sempre com a “gent de fora”, com han dit.

La Paeria, especialment a través de les Regidories de les Polítiques per als Drets de les Persones i de Drets Civils i Cooperació, participa com a soci en el projecte “Growing Together” amb l’escola de Balàfia, l’Ajuntament portuguès d’Odemira, que n’és l’impulsor, dues escoles bàsiques de Portugal, l’Ajuntament de Follonica i l'ISIS Follonica (escola italiana).Els participants de la iniciativa comparteixen objectius comuns i treballen per aconseguir resultats en benefici mutu i poder compartir els resultats. El projecte té el suport de la subvenció europea Erasmus+, KA2-Adult Education Strategic Partnerships.

L’acció clau té l’objectiu de potenciar la participació activa de les famílies en el dia a dia de les activitats dels seus fillls/es en l’escola i fora d’aquesta perquè se sentin més implicades en l’educació dels infants, generant una visió més àmplia del que passa al barri i a la ciutat. “Growing Together” treballarà de forma prioritària per l’apoderament i la promoció de les famílies, potenciant el coneixement entre veïns per fomentar la interculturalitat, la convivència i la cohesió social. El projecte, pioner a l’Estat, es desenvoluparà mitjançant tallers per fer aprenentatges, combinant moments de ciutadania i impulsant accions comunitàries d’apoderament de la població immigrada amb jornades gastronòmiques, accions solidàries, etc.

Amb la realització del projecte es vol obtenir com a resultat final uns documents de bones pràctiques, així com les estratègies implementades. El projecte, que té una durada de dos anys, compta amb una subvenció d’uns 35.000 euros.

En aquest marc, l’Ajuntament de Lleida ha signat un acord de col·laboració amb Universitat de Lleida per realitzar el diagnòstic de la situació actual en l’àmbit de la interculturalitat al barri de Balàfia, i també sumarà esforços amb el Departament d’Ensenyament.

A banda de les famílies, la participació del projecte també es materialitza amb les principals entitats de persones migrades de la ciutat i que representen la multiculturalitat de l’escola de Balàfia, amb un 93% d’infants migrats i de més de 20 nacionalitats diferents. A més, es conviden les diferents entitats d’infants i adolescents del barri, associacions de veïns, comerciants, salut, serveis socials, la participació del pla educatiu d’entorn, etc. El propòsit és que crear un grup motor que dinamitzi accions de tipus comunitari amb representació de tots aquests col·lectius.

L’Ajuntament pretén que la iniciativa “Growing Together” esdevingui una eina metodològica per traslladar l’experiència en inclusió de persones migrades a altres barris de la ciutat.

Han assistit a la presentació els regidors Marta Gispert, José María Córdoba, Dolors López i Carlos González, així com en representació d’Ensenyament, Carme Huguet, i del Grup d’Estudis sobre Societat, Salut, Educació i Cultura (UdL), Fidel Molina.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida