I Jornada joves i ciberassetjament a Lleida
Lleida ha acollit avui la “I Jornada joves i ciberassetjament: un espai de diàleg” que pretén ser punt de trobada per a la reflexió i el debat entorn els reptes que suposa l’assetjament virtual als menors d’edat. Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, la jornada focalitza l’interès sobre una realitat cada cop més present i que afecta de forma transversal diferents àmbits de la societat. La regidora de Seguretat Ciutadana, Sara Mestres, ha assistit a l’acte inaugural de la jornada, que ha durant el matí ha abordat aspectes com la percepció, les problemàtiques emergents o les propostes de millora al voltant del ciberassetjament en infants i joves.
La jornada està organitzada pel Cos de Policia dels Mossos d’Esquadra, juntament amb els departaments d’Ensenyament, Salut, i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones i el Departament d’Informàtica de l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL), la Família Digital i l’Observatori Lleida Pantalles.
L’objectiu és sensibilitzar i conscienciar els agents implicats sobre els aspectes jurídics, policials, educatius, socials, psicològics i mèdics vinculats a aquesta realitat. En aquesta jornada també es vol presentar les eines necessàries per educar i promoure hàbits segurs i saludables en l’ús de les Tecnologies Digitals (TD) amb el propòsit de detectar i d’evitar els seus riscos.
De la popularització de les TD se’n poden derivar conductes com el ciberassetjament i les seves modalitats amb les quals s’arriben a vulnerar els drets i els deures dels menors i que afecten la seva salut física i psicològica i les seves capacitats socials.
La jornada, que s’ha fet al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL, ha reunit professionals de l’educació, la salut, la justícia i la policia, que han debatut entorn la prevenció del ciberassetjament. Ha estat especialment destinada a professionals i estudiants de qualsevol àmbit i a les persones preocupades per aquesta temàtica, incloent famílies.
La cap de secció de Joventut de la Paeria, Emilia Corona, i la tècnica de l’àrea de Promoció de la Salut, Marta Capdevila, han participat en els debats que s’han fet sobre “Aspectes educatius i formatius. L’educació com a pedra angular” i “Aspectes de la salut. Des de la prevenció fins la vessant psicològica i mèdica” respectivament.
Les tecnologies digitals (TD) estan presents en la majoria de les llars i dels centres educatius. Una especial atenció mereixen els menors atès que cada cop es detecta l’ús de les TD a una edat més primerenca i el temps de dedicació s’intensifica amb el pas dels anys. És per això que la I Jornada joves i ciberassetjament ha començat donant veu als propis joves, que han explicat com viuen aquesta realitat, així com la tasca de formació entre iguals que estan fent dins el projecte “Internet segura de tu a tu”.
Durant el matí s’han fet diferents taules rodones per aportar llum a aquest tema des de les vessants educativa i formativa, jurídica i policial, per finalitzat amb el punt de vista de la prevenció i la salut.
Per a més informació: http://lleidapantalles.lleida.org/wordpress/2016/04/18/i-jornada-joves-i-ciberassetjament-un-espai-de-dialeg/