Jornada formativa sobre els joves i els dispositius mòbils per a professionals educatius i socials
L’Ajuntament de Lleida ha organitzat la 18 edició de les Jornades formatives sobre Habilitats de la Vida que enguany té com a eix central “Joves i dispositius mòbils: una mirada en positiu”. La temàtica pretén generar un espai de debat i reflexió entorn a l’ús que fan els i les joves dels dispositius mòbils i facilitar estratègies d’intervenció per afavorir un bon ús dels dispositius i fer prevenció de possibles addiccions. També facilitar eines creatives i educatives per poder desenvolupar a l’aula amb l’alumnat a través d’aquests aparells, com és el cas de la iniciativa “Posa’t en on!”, impulsada per la Paeria.
El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha valorat la participació en la jornada i ha destacat la importància que té la formació per conèixer les eines i les estratègies que, per exemple, es faciliten en l'àmbit municipal, i per generar un espai de trobada entre professionals on debatre i compartir experiències. En aquest sentit, ha posat en relleu el tema triat per a la jornada per fomentar la utilització de les tecnologies en clau positiva.
La jornada
La jornada, que s’ha fet aquest matí al Teatre Municipal de l’Escorxador, ha comptat amb una setantena d'assistents dels àmbits educatius, social i sanitari vinculats a la promoció de la salut i habilitats per a la vida, així com professionals que apliquen projectes de salut i prevenció en entorns comunitaris. Hi han intervingut Jordi Bernabeu, psicòleg i educador social, especialista en l’àmbit de les drogues i les usos de pantalles, que ha parlat sobre els joves i els dispositius mòbils; Marta Escola, tècnica de l'Àrea de Promoció de la Salut de la Paeria, que ha presentat el material del programa municipal educatiu "Posa't en on!"; Isabel Matas i Esther Obdulia, de Fundesplai, que han fet un taller pràctic sobre com potenciar les habilitats per a la vida en els i les joves, i Blai i Francesca, de l’empresa Cactusoup, han fet un taller creatiu per facilitar estratègies als professionals d'una altra manera de treballar amb els dispositius mòbils amb joves.
“Posa’t en on!”
El nou projecte educatiu “Posa’t en on!”, posat en marxa per la Paeria, té com a objectiu facilitar un bon ús dels dispositius mòbils entre els nois i les noies de la ciutat amb eines perquè els educadors/es treballin amb l’alumnat el material entorn a aquest tema i reflexionin quan es poden posar en mode “on”. El tractament del material és en positiu, destacant què poden aportar les noves tecnologies, però pensant també en els riscos.
El projecte s’adreça a joves dels darrers cursos de primària i primers cursos de secundària, i als seus educadors/es, perquè el puguin utilitzar a l’aula però també està pensant per utilitzar-lo en espais d’educació no formal i, fins i tot, a les pròpies llars. El material consta de 4 vídeo-càpsules que plantegen situacions de conflicte envers els usos de les pantalles.
Més informació a: La Paeria presenta el projecte educatiu “Posa’t en on!” per al bon ús de les pantalles
Promoció de la Salut
La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, a través de l’Àrea de promoció de la salut i amb l’entitat Fundesplai , ha coordinat la jornada, en la qual col·labora el Departament d’Educació, per facilitar la implementació dels programes en els centres educatius i perquè incloguin la formació en el Pla de formació permanent del professorat.
Fa més de 20 anys que l’Àrea de promoció de la salut desenvolupa programes educatius a centres educatius de la ciutat, com Ordago, Max in Love, Saps de què va?, etc. que arriben a 6.700 joves alumnes o L’Aventura de la Vida, en el qual anualment participen 32 escoles amb uns 1.600 infants. A més, es fan programes municipals d’educació no formal d’acompanyament de joves, centres oberts (SIS), etc.