Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies L’Ajuntament de Lleida facilita el voluntariat europeu a 9 joves

L’Ajuntament de Lleida facilita el voluntariat europeu a 9 joves

El departament de Joventut ha acollit enguany 3 joves d’Itàlia, Romania i Rússia i també ha estat entitat d’enviament de 6 joves lleidatans, que han anat a Alemanya, Dinamarca, Letònia i Grècia

9 joves han realitzat el voluntariat europeu a través del Departament de Joventut de la Paeria, ja sigui com a entitat d’enviament o com a entitat d’acollida. L’Ajuntament de Lleida està acreditat per la Comissió Europea com a organització d’enviament, acollida i coordinació de voluntaris/es, a través de Joventut que realitza la gestió directa del programa “Erasmus+. Joventut en Acció”. Enguany, la Paeria ha facilitat que 6 joves lleidatans fessin el voluntariat a Alemanya, Dinamarca, Letònia i Grècia. En aquests països han participat en projecte sobre natura, educació en el lleure o l’esport infantil i juvenil, entre altres, durant 10 i 12 mesos. Alhora, com a entitat d’acollida, 3 joves d’Itàlia, Romania i Rússia han col·laborat en 3 projectes municipals. La seva experiència es pot conèixer en els vídeos que Joventut ha editat per animar altres joves i compartir les seves vivències (veure els vídeos).

Joventut de la Paeria organitza sessions informatives per a la promoció del voluntariat internacional entre la població juvenil de la ciutat. Són sessions obertes i gratuïtes als joves –no cal inscripció prèvia-. A més, se’ls ofereix ajuda per buscar entitat i projecte de voluntariat, fer el cv i la carta de motivació, etc. i se’ls acompanya durant el procés. Les xerrades es fan setmanalment, els dilluns a les 18 h i els dimecres a les 12 h a Palma-Centre de Recursos Juvenils.

El programa “Erasmus+. Joventut en Acció” de la UE dona l’oportunitat als joves de participar en activitats transnacionals solidàries al servei de la col·lectivitat dins una varietat de camps: social, mediambiental, cultural, educatiu, esportiu, del lleure, etc. La finalitat és diversa. Entre els propòsits hi ha:

-Proporcionar una nova experiència d'aprenentatge no formal i intercultural, promoure la inserció social i professional dels joves i la seva participació activa oferint-los l'oportunitat de mostrar-se solidaris envers els altres.

-Contribuir al desenvolupament de la comunitat local.

-Fomentar l'establiment de nous lligams i l'intercanvi d'experiències entre les entitats dels diferents països.

L’acció es fa possible gràcies a la col·laboració del jove en un projecte de voluntariat internacional, que li permet participar activament en una organització europea, realitzant tasques que l’ajuden en el seu desenvolupament personal i professional. La col·laboració pot durar des de 2 a 12 mesos, segons el projecte, i sense cost per al jove, ja que està subvencionat per la UE (des del viatge internacional, l’allotjament, l’alimentació, transport urbà o formacions).

Els requisits per participar són tenir entre 17 i 30 anys i tenir residència legal en un estat membre de la UE, estar compromès amb una experiència de ciutadania activa i d'educació no formal i estar obert per adquirir noves competències, habilitats i coneixements. Per fer-ho possible hi ha milers d’entitats sense ànim de lucre a Europa que fan la gestió d’aquest programa. Entre aquestes, hi ha l’Ajuntament de Lleida, que està acreditat per la Comissió Europea com a organització d’enviament, acollida i coordinació de voluntaris, a través del Departament de Joventut que realitza la gestió directa del programa.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida