Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies La Paeria posarà en marxa al març el nou centre socioeducatiu d'atenció diürna infantil a Balàfia

La Paeria posarà en marxa al març el nou centre socioeducatiu d'atenció diürna infantil a Balàfia

L’alcalde Ros ha visitat el nou equipament, situat a l’antic tanatori, que s’anomenarà “Gínjol” i que estarà gestionat per la Fundació Champagnat-Maristes. L’espai acollirà el centre Zona Nord-Est, que permetrà atendre fins a 60 nens i joves de la zona amb els quals es treballarà des de tots els àmbits socioeducatius. A la ciutat hi ha 7 centres municipals i 4 centres de titularitat d’entitats del tercer sector, als quals la Paeria dóna suport. En total s’atenen uns 550 infants i adolescents. L’Ajuntament destina mig milió d’euros als Centres Oberts Municipals

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha visitat aquest divendres la finalització de les obres de rehabilitació a l’antic tanatori de la ciutat que acollirà el nou centre socioeducatiu d’atenció diürna infantil de la Zona Nord-Est al barri de Balàfia que s’obrirà aquest mes de març. “Gínjol”, que serà el nom d’aquest nou equipament, atendrà uns quaranta nens (20 a cada torn), amb la possibilitat d’arribar a atendre fins a 60 i estarà gestionat per la Fundació Champagnat-Maristes, com ja ho fa amb el Centre Pas a Pas i el Centre Obert Calidoscopi, els dos al barri de la Mariola.

El paer en cap ha posat de relleu el treball que realitzen aquests tipus de centres a la ciutat de Lleida amb infants i joves amb risc d’exclusió social, però també amb llurs famílies i l’entorn. “No només venen als centres a fer treballs de l’escola, sinó que els ajuden a treballar des d’altres àmbits, com l’emocional, a través de dinàmiques de grup i activitats específiques per a ells”. Els tinents d’alcalde Fèlix Larrosa, Xavier Rodamilans i Joan Gómez, així com el germà Pere Castanyé, de la Fundació Champagnat, han acompanyat l’alcalde en la visita i han comprovat la distribució del nou espai, ubicat al carrer Cerdanya. La Paeria, amb la voluntat de continuar donant suport a la infància, ha apostat per la creació de dos centres que ofereixen aquest servei d’intervenció socioeducativa d’atenció diürna infantil, el Mercadet a la Bordeta i el Nord-Est de Balàfia –ambdós ofereixen servei des de l’abril de 2015- per atendre els infants i els adolescents en aquestes zones on s’havia detectat una especial mancança.

La Paeria ha actuat en una part de l’edifici de l’antic tanatori per adaptar-lo a les necessitats per tal d’atendre els infants, adolescents i joves de la zona (entre els 5-16 anys). Fins ara, el servei del centre s’ha ubicat provisionalment a l’escola Països Catalans. L’actuació ha consistit en fer obres de reforma de dues plantes de l’antic tanatori, que han servit per adequar els usos de part de la planta baixa i del primer pis. En total, són uns 250 m2 (125 m2 a cada planta), que compten amb 3 aules, 1 despatx, 1 sala de reunions, 3 banys i un petit magatzem.

Ros ha explicat que l’Ajuntament de Lleida destina a aquest tipus de centres mig milió d’euros i en aquests espais atén uns 550 infants i adolescents (entre els centres municipals i els no municipals). Compta amb 5 centres municipals, gestionats per diferents entitats socials, i 2 ciberaules: Centre Obert Municipal Pas a Pas, Fundació Champagnat; Centre Obert Municipal Companyia, PROSEC; Centre Obert Municipal Remolins, PROSEC; Centre Obert Municipal Mercadet, Salesians Sant Jordi; Centre Obert Municipal Zona Nord Est, Fundació Champagnat, i les ciberaules de Moreres i Gairoles. A més, a la ciutat hi ha 4 centres oberts que són de titularitat de diferents entitats del tercer sector i als que l’Ajuntament també dona suport específic: Centre Obert Calidoscopi (Germans Maristes); Centre Obert Pare Palau, Assoc. Esclat Santa Teresina; Centre Obert Mercat, CIJCA, i Centre Obert Trampolí, CIJCA.

Aquests centres socioeducatius són serveis diürns, emmarcats, per llei, dins de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Primària. Fan una tasca socioeducativa durant el temps lliure dels infants, adolescents i joves, donant suport, estimulant i potenciant l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat i la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat.

Funcionen en horari extraescolar, normalment de dilluns a divendres, essent un recurs de dedicació intensiva on cada infant és atès un mínim de 7 hores setmanals. En èpoques de vacances escolars (Setmana Santa, Nadal, estiu) els centres municipals continuen funcionant amb una programació especial.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida