Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies La Paeria presenta el 3r Familiari, el calendari educatiu de promoció de la salut i parentalitat positiva

La Paeria presenta el 3r Familiari, el calendari educatiu de promoció de la salut i parentalitat positiva

El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha explicat que és una eina més que es posa a l’abast de les famílies per reforçar el sey rol educador i per proporcionar als seus fills/es un entorn segur i de benestar. Enguany el projecte Familiari, que també es comparteix amb els centres educatius, incorpora l’apartat “Connecta” que potencia les capacitats parentals i les lliga amb el tema mensual

L’Ajuntament de Lleida ha presentat el nou calendari Familiari, una proposta educativa i familiar de promoció de la salut i parentalitat positiva, que enguany celebra la tercera edició. El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha assenyalat que el Familiari és una eina més que la Paeria posa a l’abast de les famílies i dels centres educatius per acompanyar i reforçar el rol educador dels pares i les mares i proporcionar un entorn segur i de benestar. Rodamilans ha assegurat que és important traslladar als adolescents i els joves hàbits saludables perquè ho incorporin al seu dia a dia.

El tinent d’alcalde ha estat acompanyat del director dels SSTT d’Ensenyament a Lleida i també regidor de la Paeria, Carles Vega, qui ha destacat la col·laboració de l’Ajuntament amb el Departament d’Ensenyament en temes vinculats amb la salut i com a Lleida, Ciutat Educadora.

El Familiari és un calendari pensat per ser penjat a la nevera i que cada mes proposa un tema de salut per ser treballat, debatut, compartit en família. Inclou informació sobre recursos de salut i comunitaris a l’abast de la ciutadania i proposa activitats o dinàmiques conjuntes en família. Enguany, com a novetat, s’ha reforçat amb l’apartat “Connecta”, que potencia les capacitats parentals fonamentals i les lliga amb el tema del mes.

Està adreçat a famílies amb fills i filles d’11-12 que cursin 6è d’educació primària. S’han editat 2.000 exemplars, que les famílies rebran als centres educatius de la ciutat, tant públics com concertats, juntament a un magnètic que permet penjar-lo a la nevera i a una carta informativa. El calendari també el reben els serveis d’intervenció socioeducativa (centres oberts) i grups de parentalitat positiva de serveis socials.

Entre els principals objectius hi ha implicar l’entorn familiar en l’educació per a la promoció de la salut, facilitant eines i recursos sòcio-educatius, desenvolupar un clima de comunicació i escolta activa a la família promovent la parentalitat positiva i informar dels recursos de la ciutat adreçats a famílies.

Es tracta d’un calendari amb estructura de calendari escolar per als centres educatius, i s’incorporen els mesos de juliol i agost per al calendari familiar, amb temes de salut i convivència:

-Setembre: ús de les pantalles

-Octubre: gent gran

-Novembre: els drets dels infants i la prevenció de l’alcohol

-Desembre: els drets humans i el voluntariat

-Gener: convivència familiar

-Febrer: afectivitat

-Març: igualtat de gènere

-Abril: hàbits saludables i alimentació

-Maig: lleure en família

-Juny: tabac i medi ambient.

-Juliol: amistat

-Agost: joventut

La proposta destaca per l’alta participació i implicació dels centres educatius i la seva valoració positiva en relació al projecte. Per això, es complementa amb un calendari específic per a les escoles amb propostes d’activitats per fer a l’aula. Cada centre el rep i el pot penjar a l’aula, amb el suggeriment d’activitats. Igualment, el projecte ofereix la possibilitat de realitzar tallers amb grups de pares i mares de les escoles interessades per a una millor dinamització i aprofitament del Familiari. Una professional de l’Ajuntament donarà suport al professorat que treballi el calendari a l’aula per reforçar els continguts.

La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones impulsa diferents projectes per donar suport a les famílies i els centres educatius en la promoció de la salut dels infants i els joves.

El projecte es fa en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament i reforça el treball que desenvolupa l’Ajuntament de Lleida a través de diferents programes i projectes educatius en els centres escolars de la ciutat. Està finançat per la Federación Española de Municipios y Provincias, a través de la convocatòria per potenciar la Red Española de ciudades saludables i la implementació local de l'Estrategia de promoción de la salud y prevención.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida