"Lleida, ciutat amiga de la infància"
Educació i Infància
El jurat qualificador format perMª Ángeles Espinosa (IUNDIA); Gregorio Aranda (UNICEF); Javier Martos (UNICEF); Mª Gracia Juste (MSSSI); Cristina Junquera (UNICEF); Mª Asunción Pérez Uría (MSSSI)) ha renovat el nomenament de Lleida, que ja se l’havia atorgat al 2004.
La iniciativa “Ciudades Amigas de la Infancia” (CAI) va sorgir l’any 1996 com a part de la resolució aprovada a la segona Conferència de l’ONU sobre els Assentaments Humans, per transformar les ciutats en llocs més habitables per a tothom. En el llenguatge d’UNICEF, es va anar assumint el lema "els infants primer". La Conferència va declarar que el benestar de la infància és l’indicador més segur d’una societat sana, democràtica i un bon govern.
L’alcalde de Lleida “Amic dels nens”
A partir d’aquí es va culminar aquest procés a finals dels 90, amb el que es va anomenar “Alcaldes Amigos de la Infancia” que pretenia implicar als polítics i dirigents dels municipis en una reflexió que en aquell moment era nova. Lleida va ser una de les primeres ciutats adscrites a la iniciativa i aviat es va nomenar l'Alcalde de Lleida "Amic dels Nens".
Temps després i emparats per la Convenció dels Drets del Nen, aquest compromís inicial de pensar en els nens i les nenes com a subjectes de drets i agents a ser tinguts en compte als programes i polítiques socials, es va completar amb la idea de donar participació directa als nens i joves en els assumptes ciutadans, a més de millorar la seva protecció i la promoció dels seus drets com a persones.
Reglament Regulador dels Drets dels Nens i Adolescents
Lleida va assumir un ferm compromís en la defensa i promoció dels drets dels nens i adolescents i va activar eines necessàries com el Consell Assessor Municipal de la Infància i l'Adolescència, Plans integrals d'infància, el Plenari dels Nens i Adolescents de Lleida, la creació de la figura del Defensor/a dels Drets dels Nens i Adolescents a la ciutat, i la formalització d'aquest compromís en tota una normativa específica, oberta a la ciutat, amb el punt de partida en el Reglament Regulador dels Drets dels Nens i Adolescents de Lleida, com a eina de treball, compromís intern i ideari d'actuació de l'Ajuntament.
Finalment al novembre de 2004, Lleida va ser proclamada “Ciudad amiga de la Infància”.
Compromís de respectar els drets
Ser “Ciudad Amiga de la Infancia” representa ser una ciutat que es comprometi a respectar els drets dels nens, les nenes i els adolescents. És una ciutat on les veus, les necessitats, les prioritats i els drets de la infància formen part integrant de les polítiques, els programes i les decisions públiques. En aquesta línia, s’inclou treballar amb la infància del municipi a través del respecte de tots els seus drets i la promoció de la participació real dels infants en la presa de decisions municipals
A l’hora de pensar en Lleida com “Ciutat Educadora” i com una “Ciutat Amiga de la Infància” és necessari seguir unes línies d’actuació generals a favor dels infants. Paral·lelament, previ anàlisi i avaluació de les polítiques implementades i els seus pressupostos, s’han de planificar noves estratègies que tinguin en compte els interessos de la infància a totes les àrees del municipi. És així com el municipi avança en l’aplicació complerta de la Convenció dels Drets dels Infants (aquest any es celebra el 25è aniversari).
En data 28 de febrer de 2014, l’Excm. Ajuntament Ple adoptà l’acord de sol·licitud de renovació del reconeixement de Lleida com a Ciutat Amiga de la Infància i el seu seguiment posterior al “Programa Ciudades Amigas de la Infancia de UNICEF – Comité Español”. Aquest reconeixement s’ha consolidat amb el guardó recollit avui pel regidor d’Educació i Infància, Jesús Castillo