Los jóvenes mejoran sus conocimientos con el proyecto "Max in Love" de educación afectiva y sexual
El programa “Max in Love” d’educació afectiva i sexual millora els coneixements i les actituds dels alumnes que hi participen, en els quatre blocs en els quals se centre el programa: biològic, social, emocional i personal. El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha presentat els resultats de l’avaluació del programa que ha realitzat l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, amb el doctor Francesc Abella al capdavant de l’avaluació (any 2016). El Dr. Abella ha assegurat que, després del treball amb una mostra de 621 joves d’11 centres educatius de la ciutat, “Max in Love” funciona i que els resultats han estat molt positius, remarcant que l’alumnat millora els seus coneixements i actituds en els quatre blocs del programa: 58% de millora en el bloc biològic, un 20% de millora en el bloc social, un 36% de millora en el bloc emocional i un 7% de millora en el bloc personal.
Aquestes millores estan directament associades a les hores dedicades al projecte. Així, com ha explicat, en els centres que només han vist l’obra de teatre s’observen canvi d’un 38%, mentre que en aquells que han treballat les activitats didàctiques amb una elevada dedicació (més de 4 hores en tallers diversos) hi ha canvis d’un 90%.
Una altra dada que es desprèn de l’avaluació és que els joves de Lleida afirmen informar-se de sexualitat parlant amb el seus amics i amigues (38% dels joves) i, en segon lloc, al seu centre educatiu (21% dels joves) per davant de la cerca d’informació per internet. Aquest fet demostra, ha Abella, la importància de la tasca del professorat i dels professionals en educació social dels centres educatius de Lleida. Per contra, només un 12% de joves parla amb la seva mare sobre afectivitat i sexualitat i només un 5% en parla amb els seu pare.
La metodologia d’avaluació ha consistit en l’aplicació d’un qüestionari abans d’iniciar el programa i un altre, un cop els joves havien finalitzat les activitats de “Max in Love”.
Des que es va posar en marxa el programa fa 4 anys, més de 6.000 joves de 22 centre educatius de Lleida, acompanyats pels seus educadors/es, han pres part del projecte. I han vist l’espectacle 800 pares i mares en una representació anual adreçada a les famílies. El projecte s’emmarca en les accions de promoció de la salut de la Paeria, amb complicitat del projecte “Max a escena”, que té l’objectiu que els joves reflexionin sobre temes com la relació d’iguals, l’oci, el consum de drogues, l’autoestima, etc. Uns 1.500 alumnes participen anualment en aquesta iniciativa que ja ha fet 19 anys i inicia la 20a temporada.
El tinent d’alcalde Rodamilans ha valorat que es pugui fer una avaluació del projecte per saber si va en la bona direcció i per millorar-lo. Rodamilans ha reiterat que els joves “són el present” i que ha de ser aquest col·lectiu el que protagonitzi les polítiques per a joves, entenent el que volen i necessiten i sense jutjar-los. Ha posat en relleu que “Max in Love” és un projecte integral, que té com a una peça destacada l’obra de teatre, que es percep positivament perquè és teatre entre iguals, de joves a joves, i que després es complementa amb material didàctic i treball amb els professors.
El cap de Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Francesc Blanch, ha destacat la importància de treballar les competències socials i personals en l’època adolescent i considera que els joves poden estar confosos avui en dia amb l’excés i l’accés a la informació, pel que manifestat la satisfacció per aportar i participar en el projecte de “Max in Love”.
El degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, Carles Alsinet, ha comentat que l’avaluació és un element important dintre de l’acció social i ha afirmat que el primer èxit del programa va ser la idea i posar-lo en marxa i ara també ho és amb els resultats obtinguts. Igualment,
Recursos per a les famílies
Per donar eines a les famílies, la Paeria ofereix alguns recursos com poden ser el Servei de salut jove, que ofereix assessorament gratuït i confidencial en matèria de salut per joves i famílies a Palma, centre de recursos juvenils; el programa de formació Moneo per una millora de les relacions familiars durant l’adolescència; el Familiari que es tracta d’un calendari amb propostes per debatre mensualment en família sobre un tema de salut i convivència; o el “Max experience”, una representació teatral de “Max in Love” adreçada a tota la família, que es farà divendres, a les 19h al Teatre Municipal de l’Escorxador, amb entrada gratuïta.
“Max in Love”
El programa “Max in Love” d’educació afectiva i sexual, impulsat per la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, es va iniciar el curs 2013-2014, adreçat a joves de 15 i 16 anys, als seus educadors/es i a les seves famílies. Pretén abordar de manera integral les diferents variables que interactuen en la sexualitat, amb els aspectes biològics i emocionals i les diferències de gènere i els valors personals davant la presa de decisions.
El programa va néixer de la necessitat detectada, a través de les diverses comissions de coordinació amb professionals del món de l’educació i la salut, de programes educatius universals en aquest àmbit.
“Max in Love” té com a punt de partida una obra de teatre, que inclou una guia educativa i ofereix un seguit de tallers dinamitzats per professionals especialitzats. L’obra de teatre està dirigida per l’Aula Municipal de Teatre de Lleida i està representada per joves actors i actrius també de l’Aula. La guia educativa és una eina pedagògica per orientar als educadors/es en el treball posterior amb els i les joves i es va realitzat amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, amb la Dra. Anna Soldevila –autora de la guia-.
El programa s’ha elaborat amb la participació de l’Associació Anti-Sida de Lleida, els Departament d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat i diferents departaments i regidories municipals, com Joventut, Salut Pública o Igualtat. També compta amb el suport de la Diputació de Lleida.