Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies Maria Jesús Cabau és la nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida

Maria Jesús Cabau és la nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida

À.Ros: “Lleida és una ciutat amb una important tradició educadora, la Paeria ha posat en marxa instruments de participació i d’educació educadora i en són exemples el Consell Assessor de la Infància i de l’Adolescència, integrat per experts de diverses disciplines -que es constitueix avui-, la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals o els centres educatius per atendre infants i joves en situació de vulnerabilitat” L’alcalde ha presidit aquesta tarda la constitució del Consell Assessor de la Infància i l’Adolescència de la ciutat, en el marc del qual s’han presentat dades de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència i també del Pla Local, que fins al moment ja ha assolit un 91% de compliment dels seus objectius

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquesta tarda la constitució del Consell Assessor de la Infància i l’Adolescència de Lleida, en el qual s’ha donat a conèixer la nova Defensora dels Infants i Adolescents. Maria Jesús Cabau rellevarà en el càrrec Maria Burgués. L’alcalde ha destacat el currículum de Cabau, estretament vinculat a la docència, alhora que al voluntariat (a sota, trajectòria professional).

En el marc del Consell, el paer en cap ha afirmat que Lleida és una ciutat educadora i que és un concepte arrelat en la ciutadania i en les institucions, amb exemples clars d’aquesta voluntat educadora. Entre altres, destaca la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals, amb el ràtio més elevat en l’àmbit estatal, o liderant també el rànquing de centres educatius oberts, per atendre infants i joves en situació de vulnerabilitat. També tenen un espai rellevant els ensenyaments d’arts (música, belles arts i teatre). L’alcalde ha assenyalat que la tradició educadora de l’Ajuntament és important i que una de les peces són els instruments de participació i d’educació. Tall de veu À.Ros

L’alcalde ha indicat que el Consell, com a eina de participació ciutadana, recull i reconeix el paper de la comunitat educadora de Lleida i desenvolupa tasques d’assessorament i de vigilància perquè aquest òrgan sigui una eina permanent d’educació.

En el decurs de la reunió d’avui, s’han presentat les dades de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència, corresponents al 3r informe 2013-2014, i també l’assoliment del Pla Local 2014-2018, que ha assolit un compliment del 91% dels seus objectius.

La tinent d’alcalde i regidora dels Serveis d’Educació, Montse Parra, ha felicitat la nova Defensora i ha assegurat que, amb una extensa trajectòria professional vinculada a l’educació, coneix el llenguatge i les eines de participació d’aquest sector i podrà recollir les seves iniciatives. Maria Jesús Cabau ha manifestat que accepta amb il·lusió el càrrec i que, després d’anys treballant en el món educatiu, intentarà aportar “el seu grau de sorra” en el camp dels drets dels infants i l’adolescència.

La nova Defensora de la Infància i l’Adolescència és Maria Jesús Cabau. Nascuda a Sunyer (Lleida) al setembre de 1947,s’ha dedicat més de 40 anys a l'ensenyament i l'educació dels nens i els joves. Ha estat directora de col·legi Lestonnac L'Ensenyança de Lleida 25 anys. És llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona i, entre altres càrrecs, és delegada a Lleida de la Ong FISC ( Fundació Internacional Companyia de Maria); membre de la Permanent de la FISC Catalunya; voluntària sènior de la ciutat impartint classes per a nouvinguts i membre de la comissió nacional i internacional de la Xarxa de Laics de les Escoles Lestonnac.

El Consell Assessor municipal de la Infància i l’Adolescència és un òrgan permanent de participació ciutadana en els assumptes municipals en relació amb aquells àmbits d’activitats pública municipal que afectin o es refereixin a la infància i l’adolescència. Es va aprovar pel Ple de l’Ajuntament el 30 d’octubre de 1998. Està constituït per la Defensora de l’Infant, assessors independents, representants de les administracions de Lleida, diferents federacions, col·legis professionals, representants de grups polítics i nois/es del Plenari dels Infants. Els experts assessors constitueixen la comissió permanent.

Els objectius principals del Consell són:

-Fomentar la participació directa dels infants i adolescents.

-Assessorar al municipi i directament a la Defensora de l’Infant de diferents programes i actuacions que es realitzin a la ciutat.

-Potenciar la coordinació entre diferents Institucions que actuïn en l’àmbit de la infància.

-Fomentar l’aplicació de polítiques i actuacions municipals encaminades a la defensa dels drets de l’infant.

L’any 2009 l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida van signar el conveni per a la creació de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència de la ciutat per millorar la qualitat de vida de població infantil, les polítiques públiques que afecten a la infància, l’adolescència i les famílies, i avançar en la recerca aplicada a aquesta millora. Cada dos anys l’Observatori realitza un informe que recull l’estat de la infància i l’adolescència a Lleida amb les recomanacions corresponents derivades de la recerca aplicada que es fa amb els diferents agents que intervenen. Ja s’han realitzat tres informes i ja s’està treballant en el quart, que recollirà les dades corresponents als anys 2015-2016.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida