Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies Presentació del 2n Informe sobre l’Estat de la Infància i l’Adolescencia a la ciutat de Lleida

Presentació del 2n Informe sobre l’Estat de la Infància i l’Adolescencia a la ciutat de Lleida

En el marc de la Setmana dels Drets dels Infants 2013

El regidor d’Educació, Jesús Castillo, ha presidit la presentació del 2n Informe sobre l’Estat de la Infància i l’Adolescència a la ciutat de Lleida. Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, que ha tingut lloc a la Sala Jaume Magre. L’acte ha anat a càrrec de Mª Angels Balsells , professora titular de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida i de Joan Ballesté , cap de Secció Socieducativa de la Regidoria d’Educació i Infància de l’Ajuntament de Lleida.

En el marc del Consell Assessor Municipal de la Infància i l’Adolescència de la ciutat de Lleida, es va crear l’Observatori com a instrument d’estudi i recerca de la situació de la infància i l’adolescència a la ciutat de Lleida. La seva finalitat és l’anàlisi permanent de les principals problemàtiques de la infància i l’adolescència, l’avaluació dels serveis, projectes i recursos així com la detecció de necessitats i de recursos.

L’observatori va néixer fruit d’un Conveni entre la Universitat i l’Ajuntament de Lleida. Les dades del primer informe es van recollir i elaborar durant l’any 2009 i 2010. El segon Informe que avui s’ha presentat, té com a finalitat analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, oci i el lleure, la participació i els serveis socials dels anys 2011 i 2012, com a feina de continuïtat endegada amb el primer informe. Com a resultat d’aquest anàlisi es concreten les percepcions, les necessitats i les propostes de millora en els àmbits presentats.

Les recomanacions més destacades d’aquest 2n informe són:

a) Donar resposta a les necessitats emergents que es van detectar en el primer informe i que apareixen com a prioritàries en l’anàlisi de la situació de la infància i l’adolescència de 2011-2012.

- - Sobre l'expulsió d’alumnes dels centres educatius. Buscar una proposta alternativa i coordinada des de tots els agents implicats per fer front a la conflictivitat dels centres educatius. Millorar l’atenció a l’alumnat expulsat per treballar-ne el retorn.

- - Atenció a la salut mental de la infància i l’adolescència i a les problemàtiques psicoemocionals, de comportament i de convivència familiar.

- - Oci i lleure específic per a la franja “fràgil” de 12 a 16 anys. Aquesta franja d’edat no té uns recursos específics d’oci, la qual cosa fa que es considerin massa grans per utilitzar recursos d’infants, i encara petits per accedir a recursos de joves de més de 16 anys.

B) Fer atenció a les noves necessitats detectades en aquest segon informe, com ara problemàtiques derivades del mal ús de les TIC (fonamentalment casos d’assetjament virtual -grooming), canvis en les relacions familiars provocats per les TIC i pel desconeixement dels pares i mares sobre els riscos derivats de l’ús de les TIC per part dels fills i filles, i participació més propera i quotidiana dels infants i els joves en la presa de decisions.

C) Continuar en la línia de treball que permeti enfortir la família amb iniciatives preventives i de promoció de la qualitat familiar. Coordinació i treball conjunt entre els diferents àmbits que atenen la infància i l’adolescència: educació, salut, serveis socials...

D) Prevenir la pobresa infantil i les seues conseqüències.

E) Estar amatent als possibles canvis demogràfics que es pugui produir en la població d’edat més primerenca, i corroborar si la tendència es perpetua.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration